Първа част на материала можете да прочетете тук.

 

Произходът на болката...
В повечето случаи болката се появява в резултат на стрес, тревога, депресия. Главоболието е обичайно състояние при изпити, след скарване, обида и подобни негативни преживявания. Механизмът, който предизвиква болката е същият, напрегнатост на мускулите на лицето, челото, слепоочията, темето и тила. Главоболието се появява винаги при емоционално неустойчиви състояния.


Подтиснатостта, неувереността, очакването на нещо неприятно поддържат неравномерен тонус на мускулите на лицето и главата и се продуцира болков симптом. Изследвания показват, че от главоболие се оплакват хора, които изпитват липса на емоции, страдат от ниска самооценка и са загубили интерес от сексуално общуване. Има специалисти, които отдават главоболието на състояние на скрита депресия. Подтиснатото чувство на обида, вината, самотата повишават нивата на адреналин в кръвта, което причинява главоболие.

От главоболие страдат и силно амбициозни хора. Но в този случай има разминаване между избраната професия и възможностите или скритите желания на личността. Постоянната умствена напрегнатост води до хронично главоболие.

Главоболие може да получи и човек с творчески наклонности, когато е на монотонна и безинтересна работа.
 


Симптомът може да се разглежда като сигнал, че трябва да се направи преоценка на постигнатото и целите, и евентуално те да се актуализират според личните желания и стремежи.

Когато боли глава от напрегнатост не се изисква специална терапия, достатъчно е да се отстранят факторите, които предизвикват дискомфорта, който би следвало да премине след прием на болкоуспокояваща таблетка. Лекар следва да се потърси при чести оплаквания.

При често главоболие първата задача на лекаря е да изключи органични заболявания на нервната система. Лошото е, че при продължителен прием на болкоуспокояващи лекарства, те спират да действат. Ако се приема често аналгин, в продължение на три и повече месеца, самият той може да стане причина за главоболие.

 

Съвременният подход на лечение включва прием на антидепресанти. Най-новите разработки на тези лекарства не дават странични ефекти като сънливост, отпуснатост или обратното превъзбуда.

 

Любопитно: Ботоксът и главоболието - антагонисти
Преди години експерти, работещи в козметичната индустрия констатират, че ботоксът, който се използва за изглаждане на бръчки, има свойството да отстранява главоболието. Нови научни изследвания потвърждават този факт – мускулите на лицето подложени на въздействието на ботулиновия токсин се отпускат и постепенно главоболието изчезва.  При въвеждане на ботокс се наблюдава обезболяващ ефект в 70-80 % от случаите. Главоболието изчезва за три до шест месеца.Какво помага при пристъп на главоболие
При първи признаци на появата на болка е добре да се приложи топъл компрес. Въобще затоплянето ще помогне на мускулите да се отпуснат. Препоръчително е да се изпие чай от лайка.

Благотворен ефект има гимнастиката. Започнете да въртите главата в едната и другата страна, напред и назад, нагоре и надолу. Повдигайте и сваляйте раменете. Опитайте се с глава да докоснете рамо.
Тези упражнения ще помогнат мускулите на лицето, врата и горната част на раменете да се отпуснат. Добре е да се правят след ставане от леглото, на работното място, когато работата е свързана с продължително заемане на една поза, както и при силно емоционално преживяване.


Масажът също ще помогне. Започнете да масажирате участъка, от който тръгва болката, веждите, основата на носа при очите, разстоянието между веждите. Прилагайте движения като при миене на лице, от центъра към края на лицето. Спуснете ръцете отстрани по слепоочията, към челюстите и назад към врата. Масажа извършвайте в продължение на десет минути в седнало или легнало положение.
Можете да направите и масаж на стъпалата. Разтрийте ги енергично и силно. По тях има много точки, активирането на които може да облекчи състоянието ви.


Продължение на материала можете да прочетете тук.