На всеки му се е случвало да го боли глава. Понякога не обръщаме внимание на главоболието, друг път ни тревожи. Има случаи, в които се боим да потърсим лекар, заради вероятността то да е причинено от сериозно заболяване...

В 8 от 10 случаи главоболието се появява в резултат на напрегнатост.
Повече жените, отколкото мъжете, страдат от главоболие - три четвърти от оплакващите се са жени.


Усещането за болка в главата...
При главоболие болката започва с усещане за напрегнатост на главата горе, сякаш е сложена тясна каска. Напрегната е и горната част на врата. Възможно е да наболяват и раменете.
Когато болката продължава, имаме чувството, че главата ни сякаш е в менгеме, мозъкът ни „ври“ и черепът ни всеки момент ще се пръсне.
Болката се изпитва от двете страни на главата, а не както при мигрена, при която е локализирана в определена част.
 
В случай, че болката се усили се появява непоносимост към светлина и силни звуци, миризми, загуба на апетит. Не е типично да се изпитва чувство на гадене, повръщане и речта да е разстроена.
За разлика от мигрената, описаните горе симптоми не се появяват едновременно, обикновено са едни или други. Всеки път силата на болката е различна.

Въпреки че не се приема за нещо особено, в повечето случаи главоболието ни „вади от строя“, прави ни раздразнителни, вреди на самочувствието ни и   изисква повече усилия, за да се постигне ефективността, на която сме способни в обичайния работен процес.

В повечето случаи главоболието е причинено от вътрешно емоционално напрежение. Емоциите, които се изпитват водят до спазъм на мускулите, което провокира болка.

Главоболието може да бъде хронично или да се появява от време на време.
При епизодична поява на болката, тя може да продължи от 30 минути до 7 дни. Главоболието не е силно.
Хроничното е налице, когато оплакванията продължат повече от три седмици. В този случай мускулите на лицето, главата и врата са напрегнати дори и между пристъпите на болка.

Главоболието не е свързано с поражения на нервната система.


Причини за главоболието
Главоболието се появява в резултат на напрегнатост, предимно физическо. Продължителна работа в една поза, зад монитор, неправилна стойка на тялото, неудобно положение на седалката на автомобила, продължително държане на телефонна слушалка между ухото и рамото могат да провокират главоболие.
Когато главоболието е налице рано сутрин, вероятно това се дължи на неудобна възглавница. Главоболие се появява и ако през нощта се стискат челюстите. Може да се получи и при продължително дъвчене на дъвка.

Главоболието се получава, заради напрегнатостта на мускулите, които притискат  кръвоносните съдове. Мозъкът получава по-малко кислород и реагира с болка.

Продължение на материала можете да прочетете тук.