Първа част на материала


Втори тип
Главоболие вследствие на мускулно напрежение. Това е най-разпространеното главоболие. Обикновено се дължи на психично натоварване от остър или хроничен стрес. Причинява се от повишен тонус на меките тъкани на главата.
Пациентите се оплакват от усещане за стягане на главата. Главоболието е дифузно, двустранно, като едната страна може да наболява повече от другата. За този тип не е характерна пулсиращата болка. Когато болката е силна са възможни световъртеж, гадене, остра реакция на звукове и шумове. Обикновено продължава през целия ден и нараства вечер. Може да се продуцира освен от стрес и от неестествени пози на тялото – продължително седене пред компютър, шофиране, работа с дребни предмети и др., което предизвиква продължително напрежение на очните и шийните мускули. Това главоболие зависи от положението на главата през деня и при сън. Оплакването се усилва при кашляне, ходене, смях.
Главоболието също така се усилва или провокира от понижаване на атмосферното налягане, температурата на въздуха, от рязката промяна в метеорологичните условия. 
 
Главоболие вследствие на болка в областта на главата и шията, обусловена от дистрофични процеси в гръбначния стълб – остеохондроза, артроза и др. Най-често оплакването, в този случай е тъпа, всеобхватна болка, усилваща се към тила или в областта на челото, слепоочията и очите, съпроводена с усещане за прилив на кръв, бледо лице, затруднено дишане, наличие на „торбички“ под очите.


Трети тип
Настъпва при изменения на вътрешното налягане и дислокациите на вътречерепните структури с натоварване на обвивките, кръвоносните съдове и нервите в черепа.
При нарушаване на вътрешночерепното налягане се променя разположението на вътрешно-черепните структури, вследствие на което се изпитва главоболие.
При хипертензия болката, сякаш идва от „дъното на мозъка“, усилва се при кашляне и напрежение. При хипотензия се получава напрягане на обвивките. Болките се усилват при стоене, при ходене всяка крачка води до остро, рязко усещане. 


Четвърти тип
Главоболие вследствие на невралгия. Причинява се от дразнене на нервите от ендоневралните или екстраневралните патологични процеси. При този тип главоболие са характерни: пристъпи на болка, които продължават няколко минути или секунди на определен кратък интервал. Пристъпът може да се провокира от дразненето на определени зони. Болката ирадиира в съседни или отдалечени части.
Болката е остра, пронизваща, режеща, рязка. При нея страдащият „замира“ и избягва каквото и да било движение с главата.
При невралгия може да се изпитва и болка от мускулно напрежение, която не прикрива острата и рязка невралгична болка.


Пети тип
Психогенното главоболие се появява на фона на психични разтройства – истерия, хипохондрия, депресия, фобия и др. - и има хроничен рецидивиращ характер. Болката е интензивна, мъчителна, провокира се от стресови ситуации,  и др.


Главоболието може да е и от смесен тип, вследствие на промени в кръвоносната система, от мускулен произход, невралгия и психогенни фактори.

 

Трета част на материала.