Болката е сигнал, който ни насочва за неблагоприятни промени в организма.
При поява на главоболие се взима предвид плътността на болковите рецептори в тъканите. Болкови рецептори в главата се намират в кожата, подкожните тъкани, мускулите, сухожилия, малките кръвоносни съдове на повърхността на главата, надкостницата на черепа, обвивките на мозъка, вътрешните артерии и вени.
Рецептори на болката няма в костите на черепа, мозъчното вещество, епендима, съдови сплитове на мозъчните вентрикули.

 

Главоболието е симптом, който се появява при различни заболявания. За определянето на произхода му се използва класификация на Международно дружество по главоболието:


 • мигрена,
 • главоболие при напрежение,
 • клъстерна цефалгия и хронична параксизмална хемикрания,
 • разнообразно главоболие, не свързано със структорни увреждания,
 • главоболие вследствие на травма,
 • главоболие вследствие на разстроено кръвообращение,
 • главоболие при вътрешно черепни нарушения, но недължащи се на кръвоносната система,
 • главоболие, свързано с употреба на вещества или преустановяването им,
 • главоболие, причинено от инфекция на организма,
 • главоболие, дължащо се на метаболитно разстройство,
 • главоболие или лицева болка, свързана с патология на черепа, шията, очите, ушите, синусите, зъбите, устната кухина или други лицеви и черепни структури,
 • краниални невралгии, болки в нервни стволове,
 • некласифицирано главоболие.

 
За избора на правилен подход при лечението главоболието се разгледжда според патогенезата му. По този принцип то се разделя на следните типове:


1. Когато произходът на болката е от кръвоносните съдове. Болката се появява при прекомерно разстягане на кръвоносните съдове при пулсовата вълна на кръвта или при изпълването на кръвоносните съдове с кръв, особено на вените, които се намират в състояние на хипотония; при напрежение на съдовете в резултат на повишен обем. При прекомерно растягане на съдовете при пулсовата вълна на кръвта, страдащият изпитва ритмична болка, синхронна на пулса и чувства тъпи удари в главата.
Пулсиращата болка може да се появи при всички случаи на несъответствие на тоничното съпротивление на стената на кръвоносния съд на силата на пулсовата вълна на кръвта.
Такава болка се появява при хората с артериална хипотония, когато в резултат на психически стрес или физическо натоварване се повишава артериалното налягане, както и при хора с вегетосъдова дистония по време на криза.


При артериална хипотония главоболието преминава от пулсиращо в тъпа, подтисната или болка, обхващаща цялата глава.


При спазъм на кръвоносен съд пациентът се оплаква от чувство за напрежение, рязка или тъпа болка, гадене, притъмняване пред очите, световъртеж, лицето е бледо. Това главоболие се случва при симпатико-адренални кризи и хипертония.


При нарушаване на венозния оток от вътрешността на черепа (например продължително лежане без възглавница) се появява венозно главоболие. При недостатъчен тонус на вените или непосредствена увреда на вените при системни съдови заболявания изпълването на венозната система предизвиква чувство на тежест в главата, тъпа обхващаща болка, усилваща се при продължителна работа в наведено положение, при повишаване на вътрешното налягане в гърдите, пристъп на кашлица, смях.


Главоболие се развива при хемореологични нарушения (повишаване на вискозитета на кръвта), които водят до влошаване на микроциркулацията и тъканната хипоксия.
 

Продължение на материала очаквайте скоро.