Гама-аминомаслената киселина е основният инхибиторен (потискащ) невротрансмитер в централната нервна система. Секретира се естествено от кората на главния мозък, като действието ѝ се свързва както с намаляване на тревожността, така и с подобряване на умствената концентрация. Нейното действие се „простира“ до ефект и върху мускулите, като предизвиква релаксация, а при острият ѝ недостиг може да се отключат гърчове.


Основна функция на гама-аминомаслената киселина е да понижава невронната активност, като по този начин предпазва нервните клетки от "прегряване". Свързва се със специфични рецептори и медиира задръжни процеси в мозъка.


Физиологичният ефект на молекулата е да предизвиква хиперполяризация на мембраните, върху чиито рецептори действа. Рецепторите, върху които действа този невротрансмитер, са сред най-сложните невротрансмитерни структури.Открояват се два вида централни гама-аминомаслени рецептори - бързодействащите йонотропни (А и С) и по-бавнодействащите В рецептори.


Гама-аминомаслената киселина има съществено участие в патогенезата не само на някои тревожни състояния, но също така и при абстиненции и епилепсия.


Действието на този невротрансмитер има редица функции, като най-изявени са спомагащият ефект за редуциране на стреса, релаксиране на мускулатурата, както и не на последно място подобряване качеството на съня.


Проучвания върху действието на гама-аминомаслената киселина показват също така, че тя води до естествено повишаване нивата на растежен хормон.


Други ефекти на въздействието на този невротрансмитер са повишаване енергийните нива, като съответно се подобряват резултатите след продължителна физическа активност, която има важно значение при професионални спортисти.


Роля има още и в сексуалната активност, намаляването на телесните мазнини. Когнитивните ефекти са свързани с подобряване на паметта и концентрацията.


При прием на добавка, съдържаща гама-аминомаслена киселина в редки случаи е възможна проявата на безсъние, гадене или тежест в корема, повръщане, учестено дишане, изтръпване на крайниците. Но след намаляване на дозировката симптомите отшумяват, без да се налага спиране на суплементацията.


Невротрансмитерът се съдържа в някои ферментирали храни, например кимчи, мисо. Освен това се открива и в зеления, черния и улонг чаят. Други храни, които съдържат гама-аминомаслена киселина или водят до повишаване производството ѝ в организма включват кафяв ориз, соя, кестени, гъби, домати, спанак, броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле, покълнали зърна и сладки картофи.


Каква е връзката между гама-аминомаслена киселина и глутамат?

Гама-аминомаслената киселина и глутаматът действат като един своеобразен превключвател за потискане и стимулиране на процеси в мозъка. Те работят по противоположни начини. Докато гама-аминомаслената киселина е основният инхибиторен невротрансмитер в мозъка, спирайки преминаването на „съобщения“ от една нервна клетка към друга, то глутаматът е основният възбуждащ невротрансмитер, който осигурява на сигналите в мозъка да преминават безпрепятствено.


За да се осигури оптимално функциониране на мозъка необходимо е поддържане на деликатен баланс между инхибиторните ефекти на гама-аминомаслената киселина и възбуждащите ефекти на глутамата. Гама-аминомаслената киселина „работи“ заедно и с друг невротрансмитер - серотонина. Всички невротрансмитери в централната нервна система, работейки заедно поддържат определена връзка, като по този начин осигуряват правилно протичане на редица функции в различните тъкани и системи.


Референции:
Gamma-Aminobutyric Acid (GABA), ClevelandClinic