Приемът на гама-аминомаслена киселина (ГАМК, GABA) не само действа добре на психиката и има релаксиращи свойства, но и засилва имунната защита.

ГАМК е небелтъчна аминокиселина, която се синтезира в мозъка и подпомага неговата възстановителна функция.

В две независими проучвания учени установяват, че две от положителните свойства на ГАМК.

В първото проучване взимат участие 13 души. На тях са раздадени добавки ГАМК. 60 секунди след приема на аминокиселината участниците са подложени на електроенцефалография (ЕЕГ). Резултатите показват, че ГАМК увеличава алфа-мозъчните вълни, които са отговорни за отпускането и намаляването на напрежението, подобно на медитация и намалява бета-мозъчните вълни, които засилват възбудата, хиперактивността и тревожността.

Второто проучване, касаещо способността на гама-аминомаслена киселина да засилва имунната защита, е сравнително малко по рода си. В него взимат участие 8 души, които страдат от акрофобия, страх от високо. Доброволците са заведени на тесен мост на височина 150 м над каньон с цел да се стимулира тяхната фобия. Преди да се качат на моста те са разделени на две групи. На първата са раздадени добавки ГАМК, а на втората плацебо.

NEWS_MORE_BOX


Докато участниците са на моста изследователският екип измерва кръвното им налягане и взимат проба от слюнката им, за да измерят имунните антитела, в частност секреторния имуноглобулин А (sIgA). Той предпазва организма от бактериални и вирусни инфекции.

 


Когато тялото е под стрес, се синтезира по-малко количество sIgA.  Участниците от първата група, приели ГАМК, имат нормални нива на имуниглобулин А, въпреки стреса, породен от акрофобията. След слизането от моста нивата на имуноглобулина са завишени.

При втората група се наблюдава занижена имунна защита вследствие на ниските нива на sIgA.

Заключенията и на двата изследователски екипа е, че гама-аминомаслена киселина има редици ползи за здравето и е препоръчителен примът й, особено в сезоните с намалена имунна защита, като есента и зимата.

Препоръчителният дневен прием на аминокиселината е 100 - 1200 мг в зависимост от показанията и предписанието на специалист.