Фолиевата киселина може да подобри мозъчното функциониране и вероятно намалява риска от деменция, твърдят учени.

Мозъчното функциониране, паметта и скоростта на обработка на информацията отслабват с напредване на възрастта. Изследователи от Холандия и Швейцария установиха, че приемът на фолиева киселина може да помогне за предотвратяване на това.

Изводът от извършеното проучване е, че тригодишният прием на фолиева киселина подобрява справянето с тестовете, измерващи скоростта на обработка на информация и паметта.

Фолиевата киселина е синтетично съединение на фолата, В витамин, който се намира в листата на зелените зеленчуци, маята, черния дроб, бобовите растения и някои плодове. Жените трябва да приемат фолиева киселина в месеците преди зачеването, както и в първите месеци от бременността, с цел превенция на заболявания като спина бифида.

Екип от университета Wageningen в Холандия в свое проучване сравнява ефекта на фолиевата киселина с плацебо/фалшиво лекарство/ при 818 души на възраст от 50 до 70 години. Половината от доброволците са получавали 800 мг дневно фолиева киселина в продължение на 3 години, а другата половина са приемали плацебо.

В края на изследването учените са тествали когнитивните и паметови функции на участниците и установили, че групата, приемаща фолиева киселина била със значително подобрение по отношение изследваните параметри.

Нивото на фолиевата киселина в отделните индивиди варира значително в зависимост от типа диета и сред отделните популации. Нивото на фолиева киселина е по-високо в страни като Гърция, Италия, Франция и Испания, тъй като диетата в Средиземноморието е богата на плодове и зеленчуци, както и в САЩ и Канада, поради добавянето на фолиева киселина в зърнените храни.