Акрофобията е постоянен и силен страх от височини. Акрофобията предизвиква паника и внезапно безпокойство в различни ситуации, включващи височини. Тези ситуации могат да включват стоене на мост, скала, последния етаж на блок, возене със самолет и др.

 

Диагностицирането и лекуването на акрофобията са от голямо значение, защото когато състоянието не бъде лекувано, то може да причини изключителен дистрес и значително да влоши живота на засегнатия човек, предизвиквайки поведение на избягване. Например, лице, страдащо от акрофобия, може да откаже да лети със самолет, да отиде на планински туризъм, да се вози в асансьор или да посети приятел, който живее в апартамент на последния етаж.


 

Страхът при акрофобията е прекомерен спрямо ситуацията, а безпокойството може да накара потърпевшия да избягва ситуации, в които може да бъде изложен на височини. Акрофобията е вид специфична фобия и е категоризирана като тревожно разстройство в „Диагностичен и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5)“.

 

Специфичните фобии се проявяват с прекомерен и мигновен страх и тревожност, когато потърпевшият е изложен на конкретна ситуация, преживяване или отключващ фактор. Съществуват множество видове специфични фобии, но акрофобията е една от най-често срещаните. Изследванията показват, че акрофобията се среща повече сред жени, отколкото сред мъже. Основният, определящ симптом на акрофобията е страхът от височини. Акрофобията може да доведе до симптоми в различни ситуации, включващи:
Прекомерен и непреодолим страх и безпокойство;

  • Плитко дишане или хипервентилация;
  • Треперене;
  • Сухота в устата;
  • Изпотяване;
  • Изтръпване на ръцете, краката или устните;
  • Тахикардия или сърцебиене;
  • Болка в гърдите;
  • Страх от загуба на контрол;
  • Дереализация (нарушено възприемане на реалността относно околната среда и на всичко, което се случва около потърпевшия, усещане за нереалност) или деперсонализация (когато дадено лице чувства, че съзнанието му се отделя от физическото му тяло, сякаш се наблюдава отстрани);
  • Страх от фатален изход

При акрофобия може също да бъдат изпитани замаяност или световъртеж при излагане на височини или просто при мисли за височини.

 

Референции:
1. National Institute of Mental Health. Specific phobia
2. Kapfhammer HP, Fitz W, Huppert D, Grill E, Brandt T. Visual height intolerance and acrophobia: distressing partners for life
3. Hu F, Wang H, Wang Q, Feng N, Chen J, Zhang T. Acrophobia quantified by EEG based on cnn incorporating granger causality