Определен вид упражнения могат да предотвратят развитието на болестта на Алцхаймер като задействат хормон, който помага за възстановяване на мозъчни клетки.

 

Това се знае от няколко години, но досега учените нямаха представа дали упражненията имат директно влияние върху болестта.


 

Нови открития показват, че хормонът, който се освобождава по време на упражненията, наречен ирисин се изчерпва в мозъка на пациентите, болни от Алцхаймер. Той предпазва хората от загуба на памет и други мозъчни увреждания.

 

Интересен експеримент показва, че при редовно ежедневно спортуване въпреки директното излагане на мозъка на бета амилоид -  това е протеин, който уврежда мозъка при болестта на Алцхаймер - не настъпват опасните болестни промени, водещи до мозъчно увреждане.

 

Ясно е, че не само физическите упражнения могат да предотвратят мозъчни увреждания. Но това откритие дава възможност за фармакологично повлияване на хормона ирисин. Това дава надежда за намирането на нови лекарства, които биха могли да се справят с болести като Алцхаймер.

 

Учените представят новите открития, в които се казва, че нивата на хормона ирисин в хипоталамуса на болните от Алцхаймер са по-ниски, а упражненията успяват да го повишат.


Изследователите, провеждали проучването, съветват всички да бъдат активни и да спортуват редовно. Така тонизирате не само мускулите си, но и дейността на мозъка.

 

За съжаление, много хора нямат физическата възможност да спортуват, особено възрастни хора с редица заболявания като сърдечни болести, деменция, артрит и т.н.

 

Тези хора имат нужда от лекарство, което да имитира функциите на хормона ирисин. Да предпазва невроните от увреждане и съответно да поддържа когнитивните функции на мозъка.


Понастоящем в Обединеното кралство Великобритания има над 850 000 души, страдащи от деменция. Като симптомите при заболяването стават по-тежки с напредване на възрастта.

 

Въпреки всичките проучвания, които се правят в областта до момента все още няма създадено лекарство, което да профилактира или да лекува мозъчните увреждания. Новите открития дават такива надежди. Няколко водещи фармацевтични компании влагат огромни ресурси в тази област за разработване на такова лекарство