Физическата активност е много важна за поддържането на цялостното здраве на човешкия организъм. При по-възрастни хора това е от особено значение, тъй като движението би могло да бъде от полза за поддържането на нормалните функции на мозъка.

 

Изследователи от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, установиха, че физическата активност при по-възрастните хора води до по-голямо количество на определен клас протеини, които подобряват връзките между отделните неврони.


 

Протективният ефект на тези протеини е разкрит дори и при пациенти, които страдат от различни невродегенеративни заболявания, като например болест на Алцхаймер.

 

Главният изследовател в проучването е проф. д-р Кейтлин Казалето, която е невропсихолог и член на Института по невронауки Weill. Тя работи заедно с проф. д-р Уилям Хонер - професор по психиатрия в Университета на Британска Колумбия и старши автор на изследването.

 

Направени са редица анализи на мозъчната дейност на различни пациенти, като е проследена и тяхната физическа активност в напредналите етапи от живота им.

 

Изследователите установяват, че възрастните хора, които остават физически активни през по-голямата част от своя живот, имат по-високи нива на протеини, улесняващи обмяната на информация между отделните неврони.

 

Тези резултати съвпадат с по-ранно направеното от д-р Уилям Хонер откритие, че хората, които имат повече от тези протеини в своя мозък, имат по-добри когнитивни способности в крайните етапи на своя живот.

 

Ефектите на тези протеини засягат и зоните извън хипокампуса, за да обхванат други части от мозъка, който се свързват с различни когнитивни функции.

 

В мозъка на повечето възрастни хора се натрупват амилоиди и тау-протеини, които са отличителни белези за протичащите патологични процеси при болестта на Алцхаймер.

 

Много от учените смятат, че първоначално в развитието на болестта се натрупва амилоид, а след това тау-протеин, което води до разпадане на наблюдаваните синаптични връзки и невроните.

 

По-големият брой протеини, които се откриват в мозъка на физически по-активните възрастни хора, поддържат и подобряват различните връзки между невроните. По-този начин те подпомагат за доброто им когнитивно състояние.

 

Проучването е публикувано в сп. Alzheimer’s & Dementia, на Асоциацията за болестта на Алцхаймер.

 

Референции:

https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.12530