„Емоционалната интелигентност е начин за разпознаване, разбиране и избор на това как мислим, чувстваме и действаме. Тя оформя взаимодействието ни с другите и разбирането ни за себе си. Тя определя как и какво научаваме; позволява ни да определяме приоритети; тя координира по-голямата част от ежедневните ни действия.

 

Много е важно да разберем, че емоционалната интелигентност не е противоположност на интелигентността, не е триумфът на сърцето над разума - това е уникалната пресечна точка и на двете.“ - това са част от думите на д-р Антонина Кардашева при откриването на Втората Международна конференция за емоционална интелигентност, с която започна есенната Седмица на емоционална интелигентност, основател на Фондация за развитие на емоционалната интелигентност и национален координатор за България към Международното общество по емоционална интелигентност, ISEI, Ню Йорк, САЩ.


 

Чудно е как само за броени месеци учредената от нея през април Фондация за развитие на емоционалната интелигентност превърна София в международен център за срещи между учени в областта и сертификационни обучения и за втори път в годината се провежда Международна конференция, този път посветена на връзката между емоционалната интелигентност и здравето - „Emotional Intelligence – Smart strategy for Health“.

 

На 29 октомври при пълна 7 зала на Националния дворец на култура говориха експерти от САЩ, Великобритания, Русия, Румъния, Словакия и, разбира се, България, пред активна общност от ерудирани хора, осъзнали връзката между емоциите, рационалния избор и личностния и обществен напредък. 

 

Сред лекторите по време на конференцията бяха доц. д-р Джон Пеллиттери, президент на Международното общество по емоционална интелигентност, ISEI и преподавател в Куинс Колидж, Градски университет в Ню Йорк, доц. д-р Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към Българската академия на науките, доц. д-р Кристина Попеску от генетичната лаборатория към Западния университет „Василе Голдиш“, Букурещ, Румъния, д-р Лада Калиска от катедрата по психология на университета „Матей Бел“ в Банска Бистрица, Словакия, Даниела Маркова, магистър на науките по сестринско дело в Чамбърлейнския университет, САЩ, доц. д-р Илия Маринов, завеждащ клиника по психология и психопрофилактика във ВМА, проф. д-р Иванка Мавродиева от катедра по „Реторика и комуникации“ на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Мария Радославова, д-р Ирина Арон - международен експерт-консултант по междукултурна комуникация и психотерапевт, член на Британската асоциация на психотерапевтите и психологическите съветници.


Сред лекторите бяха също така и водещи специалисти и експерти в конкретни области в досег с групи и общности като Катя Христова, клиничен психолог от МК „Д-р Щерев“, Милена Манова, психотерапевт, Анелия Горгорова, Casus Futura, д-р Антония Григорова, сертифициран медиатор за извънсъдебно решаване на спорове в областта на здравеопазването, Анна Иванова, професионален коуч, ICF PCC, Катерине Роф, Six Seconds, Великобритания, Румяна Тасева, гл. Редактор Puls.bg, както и олимпийските медалистки на България – Елеонора Кежова, гимнастичка от ансамбъла по художествена гимнастика и Ивелина Илиева, състезател по джудо и самбо.

 

Присъстващите на конференцията се радваха на изключително богата 8 часова програма, в която чрез рационално познание, инструменти и средства за анализ се представиха ефектите на емоциите върху здравословното ни състояние, здравните проблеми и дори професионалната личностна мотивация.

Сред най-силните участия бяха на доц. д-р Джон Пеллиттери, който изясни ефектите на различните нива на емоционална интелигентност върху здравето. Науката вече доказва въздействието на емоциите върху гените, което се открива не само при самите индивиди, но и при поколенията им, стана ясно от лекторите доц. д-р Милена Георгиева и д-р Кристина Попеску. Невинаги емоционалната издръжливост е правилното поведение за нас, когато то може да генерира сериозно заболяване като рака на гърдата, стана ясно от лекцията на д-р Ирина Арон. Интересни констатации сподели д-р Антония Григорова за връзката между лекар и пациент и как мислят лекарите, както и ефектите на емоционалната интелигентност на медицинските сестри върху здравето на пациентите на Даниела Маркова.

 

Не по-малко актуална, но и тревожна тема бе за здравните проблеми на студентите в Словакия в контекста на емоционалната интелигентност, поднесена от д-р Лада Калиска.

 

По време на конференцията проф. д-р Мария Радославова чрез видеовключване представи резултатите от първия български авторски метод за изследване на емоционалната интелигентност - KREIS, разработен от нея и д-р Антонина Кардашева, д.пс.н.


Въпроси будещи размисъл, задълбочени анализи, научни доказателства, работещи терапии, наблюдения, преживявания, премесени с обществена ангажираност и мотивация за подобряване на здравословно състояние на обществото пролича от казаното и неизказаното в този ден.
Есенната седмица на емоционалната интелигентност продължи с професионална сертификационно обучение.

 

Повече за връзката между емоционалната интелигентност и здравето можете да научите от поредицата на Фондация за развитие на емоционалната интелигентност в Puls.bg. Очаквайте разясняване за начина на измерване на емоционалната интелигентност, както и други авторски теми на експертите от Фондацията.