Няколко кратки сесии с електростимулатор засилват мозъчната дейност при хора в третата възраст, показва ново проучване. Техниката е още на експериментален етап. Първоначалните резултати са впечатляващи, но все още няма данни колко дълго продължава ефектът от електростимулацията.

 

До момента методът е използван само върху здрави доброволци, при които се наблюдава засилване на мозъчната активност, което се изразява в повишаване способността за учене и запаметяване и други когнитивни умения. Учените имат надежда, че електростимулацията ще окаже благоприятен ефект и при пациенти с Алцхаймер или деменция.


 

Неврологът Рейнхарт заедно с негов докторант – Джон Нгуен, фокусират изследването си върху аспект на познанието, наречен работна памет. Според Рейнхарт това е скицата на мозъка. Тя позволява на хората да държат информация за активна употреба, която може да послужи в рамките на секунди. Тази функция се използва за извършване на ежедневни дейности – извършване на елементарни математически сметки, четене, даване на указания и т.н. Изследванията показват, че работната памет е ключова част от интелигентността.

 

Работната памет отслабва с възрастта. Това отслабване не е драматично, но е забележимо в изпълнението на ежедневните задачи.

 

Проучването на Рейнхарт включва 42 души на възраст между 20 и 29 години и 42 души между 60 и 76 години. Участниците трябва да се справят със задачи за памет, докато се прави електроенцефалограма (ЕЕГ). Всички участници са здрави без неврологични нарушения.

 

Участниците извършват задачите, докато мозъкът им е подложен на лека неинвазивна електрическа стимулация. Изследователите използват електроди, които са разположени по скалпа. Те пускат ритмични електроимпулси насочени към префронталния и темпоралния дял на мозъка. Комуникацията между тези дялове на мозъка се счита за важна част от процеса на запаметяване.

 

Проучването е двойно сляпо – нито участниците, нито изследователите знаят кога се пускат електроимпулсите. Групата с по-младите участници се справя много по-добре от възрастните участници. При младите участници резултатите са между 80 и 100%. При възрастните те не надхвърлят 70%. След електростимулацията тази преднина изчезва. Електроимпулсите траят не повече от 12 минути.

 

Възрастните започват да се справят почти толкова добре, колкото и младите. Ефектът продължава през цялото време на експеримента, повече от час след последната електростимулация.