Само два гена може да се окаже, че са причината за развитието на шизофрения, става ясно от ново проучване. В него се изяснява, че задействането им по време на ранното вътреуторбно развитие води до неправилно формиране и развитие на мозъка. 1


Обикновено първите симптоми на шизофрения се забелязват в млада възраст, млада възраст, но при възрастните. Специалистите обаче отдавна предполагат, че заболяването е причинено от възникнали нарушения още при ранното ембрионално развитие на мозъка. Част от предполагаемите причини са стрес, глад, недостатъчност на витамин Д и проблеми с имунитета при бъдещата майка. 


Предположенията, че шизофренията тръгва още преди раждането са направени след като при пациенти се установява наличието на разширени кухини на вентикулите в мозъка, което би могло да се получи от етапа на формиране му още от първите седмици на бременността. 2За да проверят хипотезата си, изследователите отглеждат мини мозъци от стволови клетки, получени от засегнати с шизофрения пациенти и хора без заболяването. 


При секвениране генома и сравняването на отгледаните по лабораторен път мини мозъци, учените установили наличие на понижена експресия на два гена, заради които в отделни мозъчни участъци се наблюдавал недостиг на клетки и активно загиване на други клетки.


По-нататък изследователите се опитали да повлияят на този процес чрез генна терапия. Те успели да заменят повредените гени и да ускорят клетъчния растеж със специално създаден препарат, което и предотвратило развитието на патологичния процес. Според учените на база откритията им медицинската наука би могла да създаде ефективна терапия срещу шизофрения. 


Същият екип продължава да търси връзката между генетичните фактори и влиянието на околната среда, отново използвайки за целта отглеждането на мини мозъчни модели в лабораторни условия.


От шизофрения страда около 1% от глобалното население.   

 

Източници:

  1. Schizophrenia is defined by cell-specific neuropathology and multiple neurodevelopmental mechanisms in patient-derived cerebral organoids | Molecular Psychiatry (nature.com)
  2. Mapping adolescent brain change reveals dynamic wave of accelerated gray matter loss in very early-onset schizophrenia - PubMed (nih.gov)