За световъртежа, причините за появата му и неговото лечение, обяснява доц. д-р Дорина Петрова.
Доц. Петрова е специалист невролог, УНГ и отоневролог. Началник е на клиниката по неврология и отоневрология към Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ“.

 

 
Първа част на материала

 


 

Световъртежът е комплексен, многостранен синдром, който може да е показател за редица други заболявания. Този симптом трябва да се разпознава от всички лекари и пациентът да бъде насочван към специализираните кабинети и клиники, за поставяне на точна и своевременна диагноза.


Световъртежът може да бъде ранен симптом на мозъчно-съдовата болест (МСБ), която е важен медицински и социален проблем, тъй като България е на едно от водещите места в света по заболеваемост, болестност и смъртност от съдови заболявания. Световъртежът, нарушеното равновесие и шумът в ушите са сред първите, а често и единствените признаци на съдови заболявания.


Има и други заболявания, които често се съпровождат със световъртеж, като някои хормонални заболявания, заболявания на кръвта, сърдечно-съдови болести, интоксикации, психични разтройства, офталмологични заболявания.


При тумори на мозъка световъртежът не се появява изведнъж, а постепенно и често е съпроводен с усилващо се главоболие и други неврологични симптоми.


Световъртежът при мигрена, като правило се съпровожда с главоболие, което понякога го предхожда. Виенето на свят се появява на пристъпи. Извън тях световъртежът и главоболието отсъстват. Има фамилност, появяваща се при по-млади хора, по-често при жени.


Виенето на свят може да се появи и при епилепсия, като се съпровожда с нарушение в съзнанието („застиване“ или „изключване“), а понякога и с краткотрайни халюцинации или стереотипни движения.


За да се постави точна диагноза и да се уточни първопричината, са необходими редица изследвания. Първо се определя неврологичен и отологичен статус и се прави рентгенография на шийните прешлени. След това се прави пълно отоневрологично изследване.


Благодарение на съвременната апаратура и квалифицираните специалисти може да се извърши прецизна компютърна диагностика на отоневрологичните заболявания.


Апаратурата, която се използва за откриване и диагностициране на отоневрологичните заболявания включва:

Електронистагмограф – апарат за обективна регистрация функцията на вестибуларния апарат при ротаторни и калорични провокации.

Стабилограф - с помощта му се прави компютърна диагностика за отчитане на статичното равновесие и се отчита т.нар коефициент на Ромберг.

Видеонистагмограф
, с който се тестват и определят функциите на вестибуларния апарат. Изледването се прави със специални очила снабдени с миниатюрни видеосистеми с инфрачервена светлина.

Унтербергерограф
– за обективна оценка на ъглови и скоростни отклонения при изследване на равновесието с графично изобразяване.


С помощта на съвременната апаратура през последните години се наблюдава значително подобрение в диагностиката на пациентите с вертиго, докато през 60-те години на миналия век само на 20 % от пациентите е поставена окончетелна диагноза. През 70-те години тази цифра е нарастнала до 65 %, а в момента достига до и над 90 %, което дава възможност да се назначава адекватна и своевременна терапия и рехабилитация.


Световъртежът е симптом, който трябва да се познава много добре от всички специалисти във всички области. За поставяне на правилна и своевременна диагноза да се насочва към специализираните отоневрологични кабинети и клиники.


Основните средства, които се прилагат при пациенти със световъртеж са: антивертижни, вазоактивни и ноотропни медикаменти, нестероидни противовъзпалителни препарати, миорелаксанти и др. Подходящи физиотерапевтични процедури, лечебната физкултура и рехабилитация също повлияват добре на заболяването.