Дори изпитването на лек стрес и напрежение оказва влияние и води до неработоспособно състояние, сочи проучване на Университета в Бристол и Каролинския институт в Швеция.

 

Експерти твърдят, че последиците от по-ниските нива на стрес често са подценявани, а те могат да бъдат причина както за физически, така и за психически проблеми.


 

Вероятността човек да получи психично разстройство се удвоява, ако той страда от леко напрежение.
Учените откриват силна взаимовръзка между повишаващите се нива на психологически стрес и вероятността човек да стигне до инвалидна пенсия в рамките на 5 години.

 

Повече от 1/4 от пенсиите по инвалидност са отпускани за физически проблем, свързан със стреса, а почти 2/3 са за психичен проблем, предизвикан от стрес.

 

Връзката между стреса и класифицирането на физически проблем може да се обясни с начина, по който стресът се отразява на тялото, смята изследователският екип.

 

В проучването участват повече от 17 000 души на възраст от 18-64 г. В хода на изследването, 649 души започват да получават обезщетение за инвалидност - 203 от тях вследствие на проблем, свързан с психичното здраве, а останалата част - за физически заболявания.

 

Един от всеки 4 случая на високо кръвно налягане, стенокардия и инсулт и почти 2/3 от случаите на психични заболявания се дължат на стрес. Затова и лекото психическо неразположение не трябва да бъде пренебрегвано. То може да доведе до дългосрочни увреждания, подчертават авторите на проучването.