Има надежда за ефективно лечение за болестта на Алцхаймер до 2040 г., твърдят водещи експерти от Великобритания.


За това говори проф. д-р Джули Уилямс от университета в Кардиф: „През 2009 г. ни бяха познати само три гена, свързани със болестта на Алцхаймер, но днес знаем за 92, което е значителен растеж в знанията ни за заболяването.“ 


Болестта на Алцхаймер се характеризира с прогресивно мозъчно нарушение, проблеми с паметта, мисленето и поведението. Симптомите на заболяването се влошават с течение на времето заради прогресивното загиване на неврони в мозъка. Към този момент лечение за заболяването не съществува, но проф. Уилямс споделя надежда, че модерните генни терапии могат да разкрият много за заболяването и да доведат до откриване на лечение, което да може да забави или дори да спре увреждането на мозъка, причинено от Алцхаймер.По данни на Международната федерация за болестта на Алцхаймер (ADI) всяка година има над 10 милиона нови случая на болни от Алцхаймер в цял свят. Очаква се тази бройка да се повиши в идващите години и това е причина да се изследват възможности за лечение на заболяването. Проф. Уилямс твърди, че науката се е развила скорострелно през последните години и ще се развива още по-бързо в бъдеще. С познанията ни за все повече гени, свързани с болестта на Алцхаймер, те могат да почнат да се изследват индивидуално, за да се наблюдава ефектът на всеки отделен ген върху мозъка.


Съдейки по десетилетия научен труд създаването на едно дефинитивно лекарство против болестта на Алцхаймер е невъзможно. Фокусирането върху различните причини за появяването на заболяването може да доведе до разработката на много ефективни лечения.


До 2050 г. се очаква числото на болните от Алцхаймер да бъде три пъти повече отколкото е сега. Тази прогноза дава повод на специалисти да определят заболяването като „епидемията на XXI век“.

 

В България случаите на Алцхаймер са около 60 хиляди, но информираността за болестта у нас е ниска, което може да означава, че истинското число на тези случаи е по-голямо. Хората често не търсят медицинска помощ, отдавайки симптомите на напреднала възраст.

 

Референции:
https://www.bbc.com/news/uk-wales-65166225
https://www.alzint.org/about/dementia-facts-figures/dementia-statistics/