Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форми на деменция и засяга много хора над 65-годишна възраст. Този тип когнитивни нарушения се характеризират с патологични промени в мозъка, включващи натрупване на вещестества.

 

При болестта на Алцхаймер се формират бета-амилоидни плаки и неврофибриларни заплитания в мозъка, което води до увреждане на мозъчните клетки и следователно на когнитивната функция.


 

Не при всички пациенти обаче, които имат високи нива на вредните вещества в мозъка, се наблюдава когнитивен спад.

 

Възможността да се поддържа нормална когнитивна функция в присъствието на патологични процеси в мозъка е известна като когнитивна устойчивост.

 

Предполага се, че пациентите, които извършват различни физически активности и стимулират мозъчната си дейност, имат по-добре развити когнитивни функции, дори и при наличието на болест на Алцхаймер.

 

Лечението, което се предоставя за това заболяване, забавя процеса на когнитивния спад. То включва приложение на медикаменти и намаляване на рисковите фактори в живота на човека.

 

Много проучвания изследващи болестта на Алцхаймер твърдят, че диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH) и средиземноморската диета могат да подобрят когнитивните функции.

 

Основавайки се на тези две диети е създадена нова хибридна такава за благоприятни ефекти върху разума - MIND. Нейната цел е да подобри здравето на мозъка.

 

Диетата MIND подчертава консумацията на зеленчуци - зелени листни и други, горски плодове, бобови растения, риба, ядки и пълнозърнести храни, като същевременно ограничава консумацията на масло, сирене и червено месо.

 

Предишни проучвания показват, че MIND диетата може да забави свързания с възрастта когнитивен спад и да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

 

Учени от Медицинския център на университета Ръш в Чикаго стигат до заключението, че придържането към MIND диетата може да изгради когнитивна устойчивост при възрастните хора.

 

Проучването е публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease. То включва данни, събрани от проекта за бърза памет и стареене (Rush MAP).

 

Изследователите използват въпросник за MIND диетата, основаващ се на това колко често участниците в проучването са консумирали храни, които се считат за здравословни или нездравословни според нея.

 

Те използват различни методи за идентифициране на мозъчни промени, свързани с болестта на Алцхаймер, както и промени при други състояния, за които е известно, че водят до възрастов когнитивен спад.

 

Резултатът от тяхното проучване показва по-бавен спад на на когнитивната функция с напредването на възрастта при спазване на MIND диета.

 

Тъй като въпросниците се основават изцяло на индивидуалните отговори на пациентите е възможно наличието на неточности, за това изследователите осредняват резултатите получени в продължение на няколко години.

 

Идентифицирането на множество регулируеми фактори, допринасящи за развитието на когнитивни нарушения, е важно и поради тази причина много учени насочват вниманието си в тази посока.

 

 

Източници:

https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad210107