Депресията вероятно ще може да се диагностицира с обикновен кръвен тест, с помощта на който да се сканира малка молекула в мозъка
 
Учените наскоро отриват молекулата miR135, която, оказва се, регулира нивата на серотонин – невротрансмитер, отговорен за усещането за щастие. Откритието може да вдъхнови създаването на медикамент, който да контролира miR135.
 
Проучването е поредното доказателство, че психичните нарушения могат да бъдат диагностицирани с помощта на физически тестове. Други две проучвания през 2012 г. установяват няколко химически маркера в кръвта, които могат да индикират ранните признаци на депресия
 
Към момента депресията, заедно с други психични заболявания, се установява посредством наблюдение, въпросници и консултация с психиатри. Без съмнение, стигмата на психичните заболявания има много общо с липсата на физически симптоми. 
 
Изследователите от Института на науките „Вайцман“ в Израел обясняват, че са проучили начина, по който нивата на серотонина се влияят от молекулата miR135 – вид микроРНК, която регулира клетъчната активност. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Молекулата постъпва към мозъчните клетки, за да предотврати развитието на депресия и хронична тревожност. В също време обаче това количество не е прекалено, за да не се губи способността да способността за функционален стрес. 
 
По време на лабораторни проучвания, изследователите установяват, че пациентите, страдащи от депресия, имат значително по-ниски количества miR135. Те откриват също така, че молекулата се намира в част от генома, свързан с биполярното разстройство. 
 
Данните от проучването са публикувани в Neuron.