Раждането на дете води до това да станеш родител, и това изживяване първоначално носи редица интензивн емоции както за майката, така и за бащата. Тези силни емоции бързо могат да доведат до претоварване на психиката и умора. Такова интензивно претоварване може да засегне много по-силно тези, които преди да станат родители са страдали от психични заболявания. Открито е, че при бащите, които са имали предишни преживявания с депресия и са взимали антидепресанти, бащинството може да възвърне нуждата от повторното взимане на тези медикаменти.


Научно изследване разглежда данни на над 500 хиляди мъже доброволци. Сочи се, че ако един мъж е взимал антидепресанти, преди да стане баща, то той има 30 пъти по-голяма вероятност да започне отново да приема такива лекарства през бащинството, в сравнение с бащи, които не са приемали такива лекарства преди него. Макар и предишното приемане на антидепресанти да не е задължително фактор за приемането им след, то оказва силно влияние върху вероятността тези медикаменти да започнат да се приемат.


Тази статистика може да се обясни с характера на живота на бащата след раждането на детето му. Най-големият приоритет за бащата след раждането на детето му е здравето на детето, както и здравето на майката, която е преминала през дългия, изпълнен с трудности процес на бременност и раждане. Бащата става важна опора за тези двама членове на семейството и той осигурява стабилност и грижи в тези месеци след раждането. Вглъбяването в тази отговорност отнема много усилия и е постоянен стрес, като бащите могат да забравят да се грижат за собственото си здраве, което съответно води до натрупване на стрес и уморе. Комбинацията от работа, грижа за семейството и липса на друг социален контакт може да доведе до възвръщането на симптомите на депресия при бащите, които преди да поемат тази отговорност са страдали от заболяването. Проучването сочи, че 1 на 10 бащи се сблъсква с депресията до 1 година след раждането на дете.Антидепресантите са един от най-популярните методи за лечение на депресивни състояния. Но техният прием носи рискове, понеже медикаментите са силно различни по състав и най-вече според техния ефект върху човешкия организъм - един антидепресант може да действа различно за двама отделни случая. Рискът, който носят антидепресантите, се изразява в множество разнообразни странични ефекти, които варират от липса (или, обратно, значително повишение) на апетита и намалено либидо до повишена тревожност и замайване. Приемането на неправилния антидепресант може да не подобри депресивното състояние, а да го влоши, затова се препоръчва редом с взимането на медикаменти пациентите да използват възможността (ако имат такава) да отделят време за терапия и цялостно да не занемаряват собственото си здраве.

 

Референции:
Anderer, J. (2023, October 15)  Men with antidepressant history 30 times more likely to use them again after having kids. Retrieved 2023, October 17 from https://studyfinds.org/men-antidepressants-having-kids/

Schartau, P. (2023, May 31) Association of Recent Fatherhood With Antidepressant Treatment Initiation Among Men in the United Kingdom. Retrieved 2023, October 17 from https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2805443