Депресията не подтиска активността на центровете на удоволствие в мозъка, а води до по-устойчивото им функциониране, доказват учени. 
 
При изследване на хора с тежка депресия учените установяват, че мозъчните центрове, отговорни за получаването на положителни емоции и удоволствие се активират при външни стимули за подобряване на настроението, както при хората в нормално емоционално състояние – например, посредством любимо занимание или хапване на вкусна храна.

За разлика от тях обаче при депресираните активността на мозъчните центрове е по-краткотрайна, което и става причина за негативното състояние, в което се намират. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Анхедонията или неспособността да се получи удоволствие от положителни събития е първият признак на депресия. Преди се смяташе, че анхедонията е свързана с общ спад на активността в областите на мозъка, отговорни за позитивното настроение. Но на практика тези центрове функционират нормално в началото, показва изследването. Проблемът е, че активността им спада бързо, споделя ръководителят на изследването Арон Хелър от Университета Уисконсин-Медисън.

Изследването на екипа доказва, че в състояние на депресия мозъчните центрове на удоволствие имат понижена способност да поддържат активността си и съответно засегнатите да изпитват стояние на удоволствие по-продължително. Тези участници, които задържат по-дълго време активността на мозъчните центрове умеят да се радват повече на живота, отколкото останалите.

Резултатите от изследването ще дадат начало на нови методи за терапия на депресията, позволяващи на страдащите да поддържат способността си да изпитват щастие.