Депресията като състояние често е съпровождано от хроничен запек. Учени правят лабораторни изследвания, в които търсят връзката между двете състояния. Паралелно с това се тества и нов лекарствен продукт с обещаващи резултати.

 

От години психиатрите констатират здрава връзка между депресията и хроничната констипация, особено при възрастни хора. Почти една трета от пациентите с депресия страдат и от запек и според повечето медицински заключения това допринася за задълбочаване на депресията и влошаване качеството на живот.


 

Знае се, че някои от антидепресантите понижават чревния мотилитет, но учените твърдят, че това не е единствената причина за възникване на запек след отключена депресия.

 

Учени от водещи университети в Ню Йорк започват работа в тази област търсейки връзката между двете състояния. Много автори определят стомаха като „вторият ни мозък“. В стомаха има повече неврони отколкото в гръбначния мозък и същите невротрансмитери както в мозъка.
Учените насочват вниманието си върху серотонина, тъй като се смята, че при пациентите с депресия нивата му в мозъка са понижени.

 

Невроните в гастро-интестиналния тракт, за да функционират нормално, също имат нужда от серотонин. Учените искат да разберат дали понижените нива на серотонин в стомашно-чревния тракт може да причини запек.

 

В лабораторни условия изследователите, пресъздават условията, при които се отключва депресия при човека – намалени нива на серотонин с 60 до 80%. Понижените нива на серотонин в стомашно-чревния тракт води основно до забавен мотилитет, основна причина за констипация.
В следващия етап от проучването, учените тестват експериментално лекарство – 5-хидрокси триптофан в бавноосвобождаваща се форма, който е прекурсор на серотонина.

 

Експериментът се провежда с лабораторни животни, които са разделени в 4 групи. Първата група е контролна и животните се хранят с нормална храна. Втората група също е контролна, но тук животните са хранени с нормална храна плюс медикаментът 5-хидрокси триптофан. В третата група са животни, които са със симптоми на депресия, хранени нормално, а четвъртата група са животни със симптоми на депресия хранени нормално плюс прием на лекарството.

 

Резултатите от експеримента са повишаване нивата на серотонин след приема на експерименталното лекарство. В резултат на това се подобряват симптомите на депресията и което е по-интересното констипацията отшумява.