Спад на процента случаи с деменция и болест на Алцхаймер неочаквано се отчита в САЩ. Изводът е направен при анализ на данни от 2008 до 2017 г., включваш 5,4 млн. души в старческа възраст. През 2008 г. от деменция са страдали 12,2% възрастни американци, като през 2017 г. са били 10%. При предишната честота на заболяването числото на засегнатите тогава е трябвало да бъде с 1,3 милиона души повече, подчертават изследователите. 1


За целите на проучването те всяка година са се допитвали до включените в него възрастни хора за наличието на проблеми с паметта, концентрацията, намирането на решения и други когнитивни функции. 


Според тях обръщането на тендецията се дължи на подобряването на образованието на населението. От предишни проучвания се знае, че всяка година обучение в училище, университет и други форми на обучение понижават риска от развитие на деменция. Всяко следващо поколение в САЩ от 1920 г. е по-образовано от предходното.2От СЗО прогнозират ръст на засегнатите от деменция. Най-честата причина за такава е болестта на Алцхаймер – 60-70% от случаите в глобален мащаб. По данни на СЗО понастоящем по света има около 50 млн. души с деменция, като прогнозите са към 2030 г. числото им да нарасне до 82 млн., а до 2050 г. - до 152 млн.3


Все повече случаи на деменция и болест на Алцхаймер се отчитат в развиващите страни, поради което и основно така широко расте тази негативна тенденция.


Деменцията не е обичайно за старостта явление. Това е състояние, водещо до сериозни когнитивни нарушения, една част от които са свързани със забравяне, загуба на представата за време, място, дезориентиране в пространството и др. Тези болни губят способността да се грижат за ежедневните си нужди, коренно се променя поведението им, възможни са пристъпи на агресия. В по-голямата част засегнати са хора над 65 години, но 9% от случаите се установяват в по-ранна възраст. 


Рискът от деменция може да се намали като се води активен начин на живот. В това число влиза ежедневна двигателна активност, която се отразява положително на когнитивните способносности и сърдечносъдовото здраве. Правилното хранене е задължително, кото това няма нищо общо с охолното хранене. Седмичният хранителен режим трябва да включва консумация на необходимото количество плодове, зеленчуци и риба. По-нисък е рискът при хора с нормално телесно тегло в сравнение с наднормено и затлъстяване, и при тези без вредни навици, като тютюнопушене. Не бива да се изключва благоприятната роля на социалния живот и умственото натоварване на мозъка. 

 

Източници:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34776435/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33481025/

3. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia