Какво е деменция?
Деменцията е състояние, което се характеризира с:

 

  • 1. отслабване на паметта;

 


  • 2. отслабване или промяна в друга област на когнитивните способности като организиране на мисленето, намиране на причинно-следствена връзка между събитията, затруднения в изразяването и използването на речта или способността да се чете и пише без наличие на проблем със зрението;

 

  • 3. при напредване на процеса на деменция се наблюдава влошаване на здравословния статус.
Нормално е с възрастта да се наблюдава отслабване на паметта. Причините за деменцията обаче, са различни заболявания, като най-често тя се дължи на болестта на Алцхаймер.Какво представлява болестта на Алцхаймер?
Болестта на Алцхаймер е бавно прогресиращо заболяване на мозъка, което се характеризира с прогресивно отслабване и загуба на когнитивните способности – отслабване на паметта, неразбиране на причинно-следствените връзки, неспособност за планиране на действията, неспособност за изразяване и възприемане. Учените смятат, че заболяването е резултат от повишеното образуване и натрупване на специфични протеини в мозъка, наречени бета-амилоидни, които увреждат нервните клетки.
Заболяването е типично след 70-годишна възраст и засяга около 50 % от населението над 85 години. Въпреки това болестта не се приема за естествено явление на възрастта.Основният рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер е остаряването. Със застаряването на населението се отчита нарастване на числото на болните от Алцхаймер. 10 % от хората над 65 години и 50 % от тези над 85 години са със заболяването. Например, предвижда се, че само в САЩ през 2050 г. болните от Алцхаймер ще наброяват 14 милиона.Освен възрастта се отчита наследствена предразположеност към болест на Алцхаймер. При 2-5% от болните, които развиват заболяването на възраст между 40-50 години, се откриват специфични генетични причини. При половината от тези случаи се регистрира носителство на генетични мутации, които се свързват с болестта. При тези, които имат родител с Алцхаймер и са носители на тези генетични мутации, рискът да развият заболяването е равен на 50%.При останалите случаи на Алцхаймер също се намира генетична връзка. При пациентите с Алцхаймер над 65 години се открива носителство на специфична форма на ген в 19. хромозома.

В мнозинството случаи на болестта обаче не се идентифицира генетичен фактор за заболяването.Други рискови фактори за заболяването включват високо артериално налягане, коронарно артериално заболяване, диабет и вероятно високи нива на холестерол. Отчита се и следната зависимост – болест на Алцхаймер развиват по-често хората, чието образование е ниско и имат по-малко от 8 години обучение.Всички хора със Синдром на Даун развиват болестта на Алцхаймер до 40-годишна възраст.


В продължението: симптоми на заболяването