Серотонинът, известен като хормона на щастието, е невротрансмитер, вид химическо вещество, което спомага предаването на импулсите в мозъка от един отдел на друг.

 

Той влияе и на функционирането на кардиоваскуларната система, мускулите и на някои органи на ендокринната система.

Последните проучвания в областта на неврозаболявания еднозначно заключават, че неправилното отделяне на хормона пряко влияе на мозъчната дейност и играе роля в голяма част от психичните разстройства.Резултатите от нови експерименти, дело на екип учени от Факултета по медицина университета UNIGE в Женева сочат, че колебания в отделянето му могат да засегнат област в мозъка, отговорна за регулирането на гнева.


Именно на това се дължи проявата на агресия при по-лабилните хора.

Хормонът стои в основата и на появата на паническото разстройство, обикновено придружено със сърцебиене и тежест в гърдите, световъртеж, изпотяване, главоболие, изтръпване на крайниците.


Изводите се базират на изследвания, които показват, че по-ниският синтез на серотонин в мозъка влияе на комуникацията между определени региони на мозъка, а именно между емоционалната лимбична система на мозъка (амигдала) и фронталния лоб.

NEWS_MORE_BOX

 

Като най-сериозна последица учените посочват, че неправилното функциониране на невротрансмитера доказват по време на бременност или в най-ранна детска възраст увеличава в пъти опасността от по-нататъшно заболяване на мозъка.

Най-често се стига до депресия, в лечението на която сред основните компоненти е именно серотонинът. Тежката депресия е резултат от химичен дисбаланс и особено от ниски нива на невротрансмитера.

Най-новите лекарства за терапия на депресията се наричат селективни блокатори на обратното приемане на хормона. Те повишават концентрацията му (и концентрацията на норадреналина) в междуклетъчното пространство - такива са например флуксетинът и серопрамът.

Годишно в света хората употребяват антидепресанти за 13 милиарда долара - и над 80% от зашеметяващата сума се пада на така наречените SSRI (селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина), каквито са например Прозак, Паксил и Золофт.

SSRI са едни от "бестселърите" в медицината и техният огромен успех се основава на "теорията за химичния дисбаланс". Тя предполага, че хората са депресирани заради ниски количества на серотонина - химично вещество в мозъка и невротрансмитер, въздействащ върху нервната система.

Защо щастието идва от шоколада?

По-рано за лечение на депресиите се е прилагал дори Л-триптофан - прекурсор на серотонина. Той се съдържа и в шоколада - едно обяснение защо стресираните хора често посягат към него.

 

Доказано е, че шоколадът увеличава серотониновите нива в кръвта. От друга страна, слънчевата светлина през лятото блокира разграждането на серотонина, докато през зимата, по време на кратките дни и дългите нощи, той бързо се разгражда.

 

С всичките си отрицателни страни, тъй като съдържа въглехидрати и мазнини, шоколадът блокира разграждането на хормона в организма.