Сякаш пробив са постигнали изследователи относно възстановяване на паметта при болест на Алцхаймер. Екип от Лабораторията по клетъчна невробиология на Института по биологични науки "Салк" в САЩ са открили механизъм да обърнат процеса на загуба на паметта чрез препарат на експериментално ниво. На този етап изследването е извършено върху животински модели и показва неочаквано висок резултат.


При експеримента си учените използват препарата CMS121, който е синтетично получен фисетин. Фисетинът е природно съединение от групата на флавоноидите, което се намира в плодовете и зеленчуците. Пигментният агент със силно антиоксидантно действие се среща в ягодите, ябълките, гроздето, лука, краставиците и др. Намира се така също в сокове, вина, чайове и се извлича като екстракт от плодове и билки.


При предишно изследване препаратът е показал добър ефект върху метаболитните процеси в мозъка, предпазвайки от невродегенерацията, характерна за болест на Алцхаймер.В новия експеримент се проследява ефектът на препарата върху болестта при ежедневневен прием.


Изследователите докладват, че в сравнение с контролната група здрави екземляри, тестваните за поведение и памет болни от Алцхаймер екземпляри, приемали препарата, се справили не по-лошо. 


За да разберат как действа CMS121 в мозъка и се получи този ефект на подобряване на паметта и концентрацията, изследователите проучили количеството на определени молекули. В хода на работата си те установяват няколко ключови различия, свързани с метаболизма на мастните молекули в мозъка.


Оказало се, че липидната пероксидация при болните с Алцхаймер екземляри е по-усилена, в сравнение с другите две групи – на здравите и лекуваните с препарата. От по-нататъчните наблюдения учените разбират, че CMS121 потиска процеса на липидна пероксидация, намалявайки количеството на ключовите образуващи липиди молекули, и по-конкретно синтазата на мастние киселини - FASN. 


Това е метаболитен ензим, отговорен за ендогенния синтез на наситената мастна киселина с дълга верига, палмитат. Свръхекспресивността на FASN е установена в някои видове рак, например кожен меланом. Високата му експресия се свързва с лоша прогноза.


Очевидно препаратът CMS121 инхибира ензима, както и редуцира възпалителните процеси, които обхващат невроните при болест на Алцхаймер.


На трети етап изследвателите изясняват, че действително в мозъка на починали с Алцхаймер пациенти има по-високо наличие на такива молекули. 


Резултатите на екипа са представени на този етап в Science Direct, предстои публикуването им през септември в Redox Biology.