Много ум, не е на добре. Вероятно, сте я чували тази българска поговорка, незнайно на каква база появила се.

 

Оказва се, че народната мъдрост не е за подценяване, защото учени от Университета на Сиатъл, Вашингтон, САЩ, наскоро установи, че хората с високо ниво на интелекта са много по-склонни да развият психични и психосоматични заболявания. За целта екипът е измерил IQ-то на 3715 души от Mensa. Членовете на тази организация се отличават с високо ниво на интелекта, IQ над 130.


 

За среден показател се смятат стойностите на IQ-то между 85 и 115. Приема се, че IQ над 120 е значително над средното. Смята се, че само 2% от населението на земята притежава висок интелект, над IQ 130.

 

При проучването екипът проследява данните на доброволците за оплаквания отстрана на психиката, наличие на диагнози за психични заболявания, в това число разстройства от аутистичния спектър и синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието. Не са подминати и състояния като нестабилност на настроенията и тревожност. Допълнително, под внимание са взети алергични заболявания и астма. 

 

При анализа на събраните данни изследователският екип отчита сравнително по-висока заболеваемост при тези хора, в сравнение със средното число на заболеваемостта при населението.

 

Например от тревожно разстройство страда 10% от населението, докато при представителите на Mensa числото е 20%. Много по-често хората с висок интелект страдат от депресия, биполярно разстройство, тревожност, както и астма, алергия и автоимунни заболявания. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Как се обяснява този факт? Хората с висок интелект са много по-информирани от останалите, те притежават интензивни аналитични способности и, за добро или лошо, са по-силно реактивни спрямо околната среда и промените. Тази реактивност и предразполага към психични разстройства и физиологични промени в организма, които довеждат до сетивна чувствителност, нарушения в имунния отговор и възпалителни процеси.  

 

Естествено, че високият интелект не е причина за психични разстройства, но той е своеобразен фактор за риск от такива, уточняват учените. 

 

При тези хора странният шум или яркият елемент в облеклото могат да се окажат прекалено силни стимули и могат да предизвикат някаква стресова реакция, която на свой ред да активира хипер чувствителността им. Когато симпатиковата нервна система се активира постоянно, де факто излиза, че организмът е в състояние на постоянна борба. Това естествено води до изменения в имунитета, настроението, работата на главния мозък и поведението на човека, обяснява д-р Никол Тетро. 

 

Като четете този текст Вие бихте ли се определили като сапиосексуален/а? Девет от десет души на тази планета се захласват по обиколката на гърдите и ханша при избора на сексуален партньор. За един от тях привлекателен се оказва умът на другия човек и неговото високо IQ.