Д-р Мила Дукова е Председател на „Лига на умерените” и общопрактикуващ лекар с над 1300 пациенти. В периода 2005-2009 г. е член на комисията по Лекарска етика към Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), а през 2009 г. е председател на комисията по професионална етика на БЛС – София.
 
- Д-р Дукова, кои са основните провокатори, които могат да доведат до алкохолна зависимост?
 
- Част от тях са характерови, а и не можем да се похвалим със социална система, която да е приятелски настроена към отделния човек. Като започнете от неудовлетвореност и проблеми в работата, лични несполуки и емоционални проблеми – това са все неща, които са в състояние да предизвикат временна или хронична алкохолна зависимост. 
 
- Има ли статистика колко са алкохолно зависимите у нас?
 
- Мен по-скоро ме притеснява фактът, че имаме пациенти, които на млада възраст са си отишли от алкохолизъм и никой не е бил в състояние да им помогне. Много е жалко, когато загубиш такъв човек, защото той си отива драматично. Отива си с всичките усложнения, до които води тази болест. Покрай него страдат деца, близки, съпруг или съпруга. „Лигата на умерените” е създадена точно като възможност за работа с такива групи пациенти, с техните близки, както и за превенция на алкохолната зависимост у младите хора. Ние вярваме, че когато започнеш да говориш по един проблем, изложиш своето виждане, дадеш някаква възможност на хората да се запознаят, тогава чувствителността на определена тема се увеличава и всеки един би могъл да реагира много по-рано.
 
- Как може да се познае дали човек има алкохолна зависимост или прекалява с алкохола?
 
- Нашите представи са размити относно какво е нормално пиене и кое минава границите на нормата. Любопитен факт от направено проучване от „Лига на умерените“ през 2012 г. е, че хората много лесно се ориентират дали друг човек има проблем с алкохола, но когато трябва да преценят собствената си алкохолна зависимост, мярката съвсем се размива. Всеки смята, че изпиването на две-три чаши концентриран алкохол е съвсем нормално, което не е така. Затова „Лига на умерените“ се старае да наложи нормите, възприети от СЗО за допустимо количество алкохол при мъжете и жените. В сайта на организацията, както и във Фейсбук страницата на сдружението, всеки желаещ може да попълни самостоятелен тест за оценка на консумацията според тези стандарти и да види своя резултат, определяйки сам дали попада в рискова или група с понижен риск за развитие на алкохолната болест.
 
- Каква е границата на опасното пиене?
 
- Както споменах, според стандартите на СЗО има два основни критерия количество за едно пиене и честота на пиене в рамките на една седмица. Важно е хората да запомнят, че едно стандартно питие е равно на 10 грама чист алкохол, който се съдържа в една малка бира, една малка чаша вино, 25 мл концентрат. По втория критерий за честотата на пиене в рамките на една седмиаца, формулата е – съответно за жените 14 стандартни питиета и по 21 стандартни питиета за мъжете (по 10 грама чист алкохол). 
NEWS_MORE_BOX
 
 
- Има ли по-ранни белези, за които хората трябва да внимават?
 
- Ранните белези касаят човек, когато започне да пие редовно, например всяка вечер изпива известно количество, което вследствие на развитие на поносимост постепенно се увеличава. Вече се затвърждава един навик, който в началото и да е бил безобиден и да е служил за потискане на стреса от деня, отпускане и по-лесно заспиване, впоследствие е станал неотделим за човека.
 
- Има ли конкретен период от време, за който човек може да придобие алкохолна зависимост?
 
- Пак казвам, индивидуално е. Може да са пет години или десет, може и двадесет. Въпрос на поносимост на организма, на структура, на ензимна система в черния дроб. Това е като при спортистите - ако редовно тренираш, след време ще започнеш да тичаш, може би, не като Ивет Лалова, но с доста добри резултати. Колкото по-често тренираш, толкова повече се увеличава шанса да постигнеш нейните резултати. Същото е и при алкохолната зависимост – ако редовно тренираш, шансът да придобиеш алкохолна зависимост нараства прогресивно с количеството изпит алкохол.
 
- Що за болест е алкохолната зависимост? Психическа, хронична, какво още?
 
- Зависи от гените, от половата принадлежност, от социалната група, към която се определя човека.