Мозъкът е един от най-чудните и непознати органи в тялото ни. Много тайни се крият в него и той винаги е бил обект на интерес за всички.

 

Съзнанието. Всяка сутрин се събуждане и можем да видим, че слънцето е изгряло, да чуем песента на птиците, да усетим полъха на свежия утринен вятър. С други думи – вие сте в съзнание. Тази сложна тема е привличала вниманието на научната общност още от древността. Големият въпрос е как процесите в мозъка водят до субективни усещания? Досега учените са отговорили на голяма част от въпросите, но остават и много загадки.


 

Смехът – едно от най-малко проучваните човешки поведения. Учените са установили, че по време на смях три зони в мозъка се активират. Частта, в която се осъществява мисловната дейност (това ни помага да разберем шегата), зоната, която отговаря за движението на мускулите и зоната, отговаряща за емоциите – тя създава приятното усещане, когато се смеем.

 

Но остава въпросът защо някои хора се смеят на глупавите шеги във вечерното шоу, а други остават равнодушни, но пък се смеят на филм на ужасите.

 

Джон Морел, който е пионер в изследванията на смеха открива, че смехът е закачлив отговор на несъответствия и неочаквани събития – истории, които не се подчиняват на конвеционалните събития. Други изследователи смятат, че смехът е начин, по който да сигнализираме на другите хора, че това е нещо приятно и забавно. Едно нещо е ясно, смехът ни кара да се чувстваме добре.

 

Памет. Има неща, които помним за цял живот, първата целувка, първата любов, раждането на децата ни и т.н. Но как тези преживявания остават в ума ни? Използвайки специални технологии, учените разгадават механизма, отговорен за създаването и съхранението на спомени. Те откриват, че хипокампусът работи като кутия за спомени.

 

Но понякога тя не функционира съвсем правилно. Знае се, че и истински и погрешни спомени активират едни и същи области в мозъка. За това понякога си спомняме неща, които не са се случвали.