Плачът е един от начините на нервната система да успокои емоциите ни, породени от скръб, болка и радост. Всеки човек се чувства много по-добре след като изрази емоциите си с добра доза сълзи.

 

 


Специалисти твърдят, че емоционалното освобождаване на чувствата чрез плач е доста полезно, носи усещане за спокойствие и ни зарежда с нови сили.
 
Съществуват два вида сълзи - едните са предназначени да предпазят окото от различни дразнители в околната среда, като дим, миризма на лук, прах, а другите предпазват ума и тялото на човека.

 


Човек плаче между 7 и 47 пъти годишно. Сълзите, които са породени от емоции, съдържат високи нива на протеини, химични елементи, като манган и калий и хормони, включително и пролактин. Пролактинът е хормон, който се секретира от предния дял на хипофизата, участва в изграждането на имунната система и в други важни функции на организма. Специфичното при него е, че се отделя при стрес.
 Да плачем намалява риска от нежелани последици, породени от стрес. Когато сме под напрежение в организма ни се синтезират и натрупват повече хормона на стреса - кортизол, които е токсичен и има негативно влияние върху имунната система, настроението и телесното тегло. Плачът действа като отводник на кортизола и помага на организма да се изчисти от него.
 Ето защо и учените съветват да не се сдържате, когато ви се плаче - плачете.