Все по-рядко намираме време да четем книги - за удоволствие, за душевен мир и спокойствие, за културно обогатяване и получаване на знания. Освен липсата на време, четенето е пренебрегнато и заместено от други по-модерни методи на осигуряване на информация като гледане на телевизия, сърфиране в Интернет и пр.


Четенето обаче е от полза за физическото и психическото състояние, както на деца, така и на възрастни. Помага за справяне с всекидневния стрес и тревожност, като  осигурява спокойствие и бягство от реалността.


Какви са ползите от четенето в детайли...Подобрява мозъчната дейност
Едно от важните предимства на четенето на книги е, че то упражнява ума ни, тъй като подпомага поддържането на функциите на мозъка в добра форма. Както при физическите упражнения, и четенето изисква последователност в усилията, за да бъдат извлечени ползи от него.


Антистрес
Стресът е основна причина за загрижеността и безпокойството, които станаха неизменна част от живота ни. Красотата на езика и използването на богат изказ при избора на добро четиво има успокояващ ефект. Специалисти смятат, че четенето на фантастика преди лягане, например, има изключително антистресово действие.


Интелектуално обогатяване
Когато се четат различни литературни жанрове, се попада на нови думи. Според експерти, не е необходимо да търсим всеки път значението им в речника, а да се опитаме да направим извод за смисъла на думата чрез вникване в контекста на изречението. По този начин четенето на книги увеличава речниковия ни запас и подобрява правописа ни. Богатият речник оказва и пряко влияние върху начина, по който говорим и общуваме.


Срещу болест на Алцхаймер
Четенето всъщност може директно да повиши капацитета на мозъка. Когато четем, стимулираме мозъка. Смята се, че тази стимулация помага срещу развитие на болестта на Алцхаймер.

Проучванията показват, че извършването на дейности, които упражняват мозъка, забавят и дори предотвратяват загубата на паметта. Според изследователите, тези дейности стимулират мозъчните клетки да се свързват и да просперират.


Подбужда креативността
Единственият начин да бъдем по-креативни е да се „впускаме“ в създаването и реализирането на различни идеи. Казват, че източник на идеи, които ние бихме могли да развием и генерираме от там своите, е творчеството на класическите автори.


Действа като „приспивателно“
Ако сте свикнали да четете преди лягане, навярно сте забелязали, че четенето действа като аларма за тялото за сън. Няколко страници осигуряват разтоварване и дълбок сън, което гарантира наличие на бодрост и енергичност на сутринта.


Подобрява процеса на мислене
Задълбоченото четене на книги изисква представяне на широк кръг от детайли, свързани със сюжета, героите и т.н. То ни е необходимо и за да направим изводи на база прочетеното, което подобрява процеса на мислене.


Повишава способностите за концентрация
Съзнанието на читателя е по-концентрирано и целенасочено при четене на книга. Благодарение на книгите човек става по-внимателен и практичен в живота и развива по-добри умения за вземане на решения.