Достатъчно е мъжът да гледа 4 часа на седмица порно, за да се отрази това на големината на мозъка му. Колкото и да не е за вярване, това е факт, потвърден от германски учени. Екип изследователи от Института по човешко развитие в Берлин твърдят, че при гледане на подобни сцени на екрана по-малко от час на ден, се документира промяна на мозъчни структури.

За да стигнат до този извод, учените наблюдават 64 напълно здрави мъже на възраст между 21 и 45 години, като изучават навиците им да се наслаждават на грубата еротика, предавана по телевизионния канал, с цел да определят дали има връзка тази дейност с обема на сиво вещество в определена област на мозъка, отговорна за когнитивните способности.

Изследването се провело на няколко етапа, в които се изучават ежедневните навици на мъжете, продължителност на гледане на порно видеа седмично и ядрено-магнитен резонанс на мозъчната дейност при гледане на филми, в това число и порно.

При анализа на данните учените констатирали, че при гледащите порно по-често дясната опашка на стриатума е по-малка, както и са налични други промени в тази мозъчна структура, свързани с по-високата или по-слабата активност на нейните части и съседни зони. Изследването им е представено в сп. JAMA Psychiatry.

NEWS_MORE_BOXЗа стриатума се знае, че участва в координацията на движенията на отделните части на тялото. Той подпомага и балансира движенията на високо и ниско ниво в сложна конфигурация, когато се извършват определени действия и същевременно е включена фина моторика.

Учените подчертават, че все още не може да се каже, че продължителното гледане на порно води до свиване на тази част от мозъчната структура, а че само се констатира такава връзка. Може да е вярно и обратното предположение, че хората с по-малка по-обем дясна опашка на стриатума се нуждаят от по-силно външно стимулиране, за да изпитат удоволствие, което и обяснява желанието им за гледане на порно и растящата им нужда от него.  

При по-раншни научни проучвания обаче се откри и връзка между честото гледане на порно и прояви на асоциално поведение. Логично е да се мисли според някои, че така както порното влияе на поведението, така и оказва въздействие върху когнитивните умения.