Пандемията от COVID-19 все още е факт и представлява сериозен здравен и икономически проблем.

 

Въпреки наличите ваксини срещу заболяването и надеждата за нормализиране на създалата се ситуация, много хора все още изпитват бърнаут синдром в резултат на случващото се около тях.


 

Често думата “бърнаут” се използва, за да се опише състоянието на даден човек, който работи прекалено много, подложен е на хроничен стрес и изпитва професионално изчерпване.

 

Това описание обаче, може да бъде използвано и за човек изпитващ крайно емоционално изтощение от нещо.

 

Световната здравна организация (СЗО) описват умората от пандемията като нещо, което демотивира и изтощава хората в резултат на изискванията за живот по време на кризата.

 

Пандемичната умора е нормално чувство.

 

В началото на пандемията при всеки човек се отключва вроденото чувство за самосъхранение. Страхът поддържа мотивацията, но с времето той отшумява и започва да расте разочарованието. Настъпва изтощение и вид примирение.

 

Въпреки че бърнаутът при различните хора се изявява по различен начин, съществуват няколко общи признака.

 

Хората най-често са емоционално изтощени и недоверчиви към околния свят, според тях останалите са мотивирани единствено от лични интереси.

 

Наблюдава се и по-ниска ефективност на работното място. Това обикновено се случва когато човек изчерпи личните си ресурси за мотивация. Той започва да изпитва чувство за съмнение в себе си и след време може да се наблюдава невъзможност за отделяне на внимание върху работните задачи.

 

Човек изпива сериозно безпокойство относно бъдещето - за себе си, общността или за целия свят. Според изследователи това се дължи на неясния край на пандемията. При невъзможност да се предвидят дадени ситуации, хората често чувстват, че нямат контрол над живота си.

 

Хората са склонни да не се съобразяват със здравните мерки. Тъй като пандемията се проточва, все повече хора се уморяват от ограниченията - като носене на маски и социално дистанциране. Умората от неблагоприятните мерки за обществена безопасност е естествена, но според експертите това може да удължи още повече пандемията.

 

За да поддържа човек психическото си състояние, е важно да продължи с ежедневната си рутина.

 

В затруднени времена учените препоръчват на хората да стеснят фокуса си върху онези рутинни действия, които са необходими за поддържане на прехрана и основни здравни нужди, като правилно хранене и добър сън. Те често имат най-голямо влияние върху това колко е стресиран човек.

 

Друг съвет е поддържането на взаимотношенията с важни за вас хора, които да подсигурят чувство за връзка с общността, без човек да изразходва твърде много от емоционалните си ресурси. Важно е връзките да не се токсични или проблематични, тъй като те могат да причинят допълнителен стрес.

 

Експерти, занимаващи се с психично здраве, отбелязват, че когато има икономическа несигурност, хранителна несигурност и изолация, хората се чувстват по-стресирани. Допълнителният стрес може да доведе до повече тревожност и депресия. При тези обстоятелства хората, които са имали нарушено хранене или проблеми с наркотични или опоиващи вещества, могат да забележат влошаване на техните симптоми.

 

В тези случаи учените препоръчват планиране на релаксиращи и приятни дейности, практики на дълбоко дишане, медитация и водене на дневник с положителни преживявания от деня.

 

По време на пандемията за хората е важно да повярват в себе си, да обръщат внимание на настоящия момент и да се движат - не само, за да подобрят физическото, но и психическото си състояние.

 

В началото на пандемията хората проверяваха новините всеки ден и то по няколко пъти, но това се промени.

 

Постоянните новини относно COVID-19 могат да предизвикат сериозно чувство на тревожност и претовареност.

 

Поради тази причина здравните експерти препоръчват лимитиране на приема на информация до веднъж на ден, най-добре в един и същи интервал всеки ден.

 

Много важно при снабдяването с информация е и източникът. Важно за хората е да използват достоверни здравни източници и проучвания, за да не получат невярна информация.

 

Проучвания показват, че когато новини, свързани с пандемията, са изпълнени с много емоционални коментари се увеличава тревожността при хората, а тя може да доведе до бърнаут.

 

Бърнаут синдромът се наблюдава често в резултат от пандемията, но човек може да се справи с него - сам или след потърсена помощ, стига да има желание.

 

Източници:

healthline.com