2021 година беше особено тежка за лекари и медици. Въпреки че социалната изолация от 2020 година достигна своя край, това не облекчи тежката ситуация за медицинската общност.

 

Медиците трябваше да се справят със сериозната липса на персонал, стреса, който пандемията от COVID-19 предизвика, както и голямото напрежение от домашното обучение на техните деца, заради което някои напуснаха работното си място.


 

Направено е изследване, в което са включени над 13 000 лекари от различни специалности. Сред тях случаите на бърнаут през 2021 г. са най-чести при специалистите в интензивна грижа, ревматология, инфекциозни болести и урология.

 

През 2021 г. 42% от лекарите съобщават за бърнаут, до момента за 2022 г. този процент достигна 47%. Наблюдава се увеличение на случаите сред специалисти в спешната медицина, при които процентът е нарастнал от 43 до 60% за тази година.

 

Според 60% от всички случаи на бърнаут сред специалистите за неговата поява значително допринася бюрократичната тежест, изразяваща се в големия обем документация и таблици, които те трябва да попълнят.

 

На второ място се нарежда липсата на уважение към медицинския персонал от администратори, колеги или в много случаи от самите пациенти. Други причини са съответно прекалено дългите работни часове, липсата на контрол над собствения им живот и недостатъчната компенсация и заплата.

 

54% от специалистите споделят, че бърнаутът има сериозен ефект върху техния нормален и пълноценен живот.

 

Много от тях усещат липса на мотивация да комуникират с други хора, имат по-малко търпение и по-лесно се ядосват. Освен това те изпитват чувство на умора, което рядко ги напуска, нямат време за своето семейство, изпадат в повече спорове с тях и често имат проблеми със своята половинка.

 

Голям процент съобщават за наличие на депресивни симптоми, като поява на продължителни епизоди на тъга и други негативни емоции. Сред тях някои биват диагностицирани с това състояние.

 

Мнозинството от специалистите не са имали такъв тип симптоми преди започване на тяхната практика.

 

Подобно на много други заболявания, както медицински, така и психологически, всеки човек реагира по различен начин в зависимост от емоционалното и физическото си състояние, независимо дали страда от депресия, тревожност или друго медицинско състояние.

 

Повече от половината специалисти съобщават, че негативните им емоции и мисли не повлияват на работата им с пациенти. Друга част съобщават единствено, че имат по-малко търпение и по-лесно могат да се ядосат на работното място.

 

Основният начин, по който повечето лекари се справят със стреса и напрежението от работата е чрез физически тренировки, изолиране от околните, разговори със семейство и близки приятели, както и повече часове сън.

 

За тяхното щастие и ментално здраве помага най-вече прекарването на време със семейство и близки, както и практикуването на хобита, които им носят удоволствие.

 

Тъй като за бърнаута допринасят множество фактори, съществуват различни причини, които могат потенциално да облекчат ситуацията, например по-оптимален работен график, по-добра компенсация, която да облекчи финансовите затруднения или проявата на по-голямо уважение към специалистите.

 

Освен лекарите, сред най-засегнатите професии от бърнаут са и медицинските сестри, служителите на реда и учителите.

 

Референции:

Physician Burnout & Depression Report 2022: Stress, Anxiety, and Anger (medscape.com)