"Бърнаут" или "професионалното прегаряне" се изразява в емоционално изтощение в резултат на стрес и умора.

 

Според национално проучване повече от половината американски доктори страдат от бърнаут и допускат значителни грешки. Запитани са 6 700 лекари за пропуски, безопасност на работното място и симптомите на емоционалното прегряване. Резултатите сочат, че на 10 % от медиците им се е случвало да бъдат в такова състояние за последните три месеца до проучването, а изследователите твърдят, че страдащите от изгарянето са двойно по-склонни да направят грешка.


 

Доктор Даниел Тауфик, инструктор по педиатрична критична грижа в Медицинското училище в Станфордския университет, споделя, че емоционалното прегряване е характерно за лекарите заради стреса и взаимодействието с повече хора. Най-много грешки се допускат при поставянето на диагноза, определяне на дозата лекарства, назначаване на изследвания и тестове, които могат да доведат до тежки последствия за пациентите.

NEWS_MORE_BOX

Според предишни изследвания всяка година заради лекарски грешки е имало между 100 000 и 200 000 смъртни случая. Доктор Тауфик твърди, че близо 1/3 от американските лекари страдат от бърнаут във всеки един момент. Ако работната среда крие рискове и е несигурна, шансът да се извърши медицинска грешка се увеличава до четири пъти.

 

Бърнаут може да се преодолее чрез управляване на стреса и обучение за повишаване на вниманието, но и с административни реформи за повишаване на радостта в медицината и прекарване на повече време с пациентите.

 

Повече от 55% процента от лекарите съобщават за бърнаут, една трета страдат от преумора, а 6,5 % се замисляли за имали суицидни мисли. Симптомите са по-чести сред 11- те процента от тези, които са направили медицинска грешка спрямо останалите, които не са.

 

Доктор Джошуа Денсион, асистент по клинична медицина в Медицинския университет в Ню Орлийнс, смята, че много трудно се изучават причините за лекарските грешки. Той твърди, че в някои от болниците има уелнес служители, за да се грижат за здравето на работещите. Д-р Денсион заключва, че за повечето от лекарите се изиска да работят повече, по-усърдно отколкото преди, в пренаситена с информация среда и това е причина за така нареченото емоционално прегряване.