Болестите на сърцето се оказват особено рисков фактор за познавателните способности, твърдят учени от Калифорнийския университет. Това съобщава научното издание Circulation.

 

Откритието идва след изследване, проведено сред 3381 души на възраст между 18 и 30 години, в рамките на което на всеки от 2 до 5 години, учените проверявали кръвното налягане на участниците, както и техните кръвна захар и ниво на холестерола.


 

После те оценявали сърдечносъдовото здраве на всеки индивид, след което участниците били подлагани на тестове за памет, бързо мислене и умствена гъвкавост.


Крайните резултати показали, че високите кръвно налягане, кръвна захар и холестерол са основните рискови фактори за атеросклероза. Така, когато артериите се стесняват, се натрупва плака в артериалните стени, които водят към мозъка и сърцето.

NEWS_MORE_BOX

 

Ето защо при хората с подобни оплаквания впоследствие се наблюдават по-скромни когнитивни способности.

 

Изследването дава светъл лъч надежда за медицината – учените смятат, че това откритие ще спомогне за борбата с коварната болест на Алцхаймер и с други форми на деменция.


От списание Circulation добавят, че ако искаме да се радваме на здраво сърце, е необходимо да консумираме възможно най-много пресни плодове и зеленчуци всеки ден, да не посягаме към алкохола и цигарите и да спортуваме.

 

Неотдавна учени от Австралийския католически университет в Мелбърн провели психологическо изследване сред 93 пациенти със сърдечна недостатъчност, оценявайки техния психически статус, възможностите за самооблсужване, познавателните функции и симптомите на депресия. Така те стигнали до извода, че сърдечната недостатъчност води до нарушаване на познавателните възможности на пациента.

 

Тестовете им показват, че когнитивните разстройства при болните с хронична сърдечна недостатъчност възникват вследствие непълноценния приток на кръв към главния мозък. Това предизвиква остър кислороден глад в мозъчните тъкани, в резултат на което се нарушават мозъчните функции.