Чрез анализ на гласа може да се диагностицира болестта на Паркинсон, твърди британски математик от Оксфордския университет. Макс Литъл разработва специален метод за анализ на говора, който показва с 99% течност наличието на заболяването при даден пациент.

Методът се базира на анализ на речта на 43 души с Паркинсон. След изучаването на 263 специфични записа ученият отделя 10 характерни особености в произнасянето на дългите гласни звукове. Предварително математикът отделя 132 общи срещани при дисфония.


За да подобри точността на диагностичния метод авторът е решен да създаде база данни от 3-минутни записи на 10 хиляди души, засегнати от болестта на Паркинсон и здрави.

Проект събира желаещи да участват в начинанието от няколко държави – Обединеното Кралство, Испания, САЩ, Канада, Мексико, Бразилия и Аржентина, като за целта във всяка от тях е открита специална „гореща телефонна линия“.

NEWS_MORE_BOX


Болестта на Паркинсон е едно от най-честите невродегенеративни заболявания, което обикновено се среща след 55-годишна възраст. Когато се разпознаят симптомите, болестта вече е напреднала.


 

До момента не е открито лечение, което да предотвратява или излекува Паркинсон. Терапията е симптоматична, като тя само удължава периода на по-добро качество на живот преди фаталния й развой.

 

Засегната е централната нервна система, заради възпрепятстване дейността на невроните и нисък синтез на допамин. Характерен симптом на заболяването е треморът в състояние на покой. При болните се наблюдават и специфични промени на речта.