Болестта на Паркинсон е сериозно невродегенеративно заболяване, което не е лечимо. Терапията цели облекчаване на неговата симптоматика и подобряване качеството на живот на засегнатите хора.

 

Най-ефективният медикамент при болест на Паркинсон е Levodopa, известен още като L-DOPA.


 

Основавайки се на положителното му влияние, група от учени от лабораторията Kanthasamy в Университета Джорджия успешно създадоха пробиотични бактерии, които могат да синтезират допаминовия прекурсор на L-DOPA.

 

Предклиничните изследвания показват добри резултати относно безопасността и толерантността към лекарството. Освен това е отбелязана липсата на странични ефекти като тези, които се появяват при перорален прием на L-DOPA.

 

Лекарственото вещество Levodopa е използвано дълги години под формата на таблетки за перорален прием, с цел понижаване на симптомите, появили се в резултат на болест на Паркинсон.

 

Въпреки неговата ефективност медикаментът причинява сериозни странични ефекти след около пет години, които засягат моториката и предизвикват така наречената леводопа индуцирана дискинезия. Това усложнение е свързано с факта, че доставката на L-DOPA в мозъка не е постоянна.

 

Поради тази причина научният екип започва активната разработка на безопасна и добре толерирана пробиотична бактерия, която може непрестанно да синтезира L-DOPA от тирозин, произвеждан в тялото на човека.

 

Очакваната доза, необходима за повлияване симптомите на болестта на Паркинсон, ще бъде предоставена в капсулирана таблетка, която ще се приема веднъж или два пъти дневно.

 

Дозата би могла да се коригира чрез предварително активиране на клетките с простата захар - рамноза, която позволява на бактериите да произвеждат L-DOPA, или чрез модифициране на броя на бактериалните клетки, съдържащи се в една таблетка.

 

Проведените изследвания показват възможността за постигане на постоянни нива на L-DOPA в кръвната плазма, както и непромомени нива на допамин в мозъка без проявата на нежелани реакции.

 

Освен това учените забелязват, че живите биотерапевтични методи на лечение подобряват двигателните, когнитивните и свързаните с настроението симптоми, които са характерни за болестта на Паркинсон.

 

Откритието е представено от д-р Пиюш Падхи, докторант в лабораторията на Кантасами, на годишната среща на Американското дружество по фармакология и експериментална терапия, проведена на 2-5 април 2022 г. във Филаделфия.

 

Референции:

Researchers harness probiotics to deliver Parkinson's disease treatment (medicalxpress.com)

Experimental Biology 2022 (eventscribe.net)