Американски учени са установили, че новородените, които нормално спят по близо 18 часа на денонощие притежават способността да натрупват нови знания и докато спят, съобщава Phsyorg.

 

Изследователи от Колумбийския университет и колегите им от университета в Кънектикът провели редица изследвания, резултатите от които показват, че  мозъкът на бебетата непрекъснато обработва информация, дори когато спят.
 

 


Според авторите на теорията, това обяснява защо новородените се адаптират толкова бързо към заобикалящата ги среда след раждането.
 

 

За да потвърдят предположенията си учените извършили няколко експериментални изследвания сред 26 новородени бебета. Експеримента се състоял в следното – докато бебетата спели, бил издаван звук, след което бил издишан въздух върху клепачите им.
 

 

След само 20-минутно повтаряне на експеримента, 24 от бебетата вече се били научили да очакват въздушната струя, която идва след произнесения звук, стискайки клепачите си като вид защитен механизъм.
 

 

Учените предполагат, че рефлексът за свиване на клепачите по време на сън се научава, а това е доказателство, че бебета се учат и докато спят.
 

 

Били проведени и изследвания на мозъчната дейност, които  показали, че по време на сън настъпват промени в мозъка при групата от тествани бебета.
 

 

Според авторите на изследването, получените резултати ще помогнат при ранното диагностициране на болести като аутизъм, дислексия, липса на внимание или шизофрения, тъй като децата с такива заболявания имат проблеми с научаването на нова информация.