За да се предпазим в пандемията, не е достатъчно да сме наясно само с мерките, които трява да взимаме и поддържаме срещу инфектиране с вируса. Те, реално, от март насам не са се променили и вкюлчват: добро и често измиване на ръцето, спазване на дистанция от 1,5 – 2 метра от други хора и носенето на маски в обществени помещения и събирания.


Мозъкът и нашата имунна система са дълбоко свързани. Имунната система се бори с чужди частици от околната среда и възникнали в резултат на обменните процеси в тялото. Такива могат да бъдат микроорганизмите, включително като новия пандемичен коронавирус, токсини, чужди белтъци... Имунитетът ти до голяма степен зависи от състоянието на червата и конкретно от баланса и състава на чревната микрофлора. Учени намират все повече доказателства, че микробиомът по индиректен път влияе на редица фини процеси в мозъка, от които зависи настроението и дори предразположеността към развитието на едно или други сериозно заболяване като Паркинсон. Когато човек страда от някакво заболяване, било това и лека инфекция това се отразява на настроението му. Не случайно хората с хронични заболявания са склонни на депресия и това не се дължи само на болката, дискомфорта, несгодите или финансовите затруднения – засегнати са и биохимичните процеси, от което зависи и усещането за жизненост и добро самочувствие.


Само че е възможен и обратната посока – когато по една или друга причина, най-вече заради травматично събитие или продължителен стрес, се изпадне в състояне на депресия – то с течение на времето несъмнено това се отразява не само на жизнените сили, но и на имунитета. Страдащият човек е по-слаб във всеки смисъл, организмът му е по-податлив на заболяване.Стресът може да бъде и здравословен, защото мобилизира ресурсите ни, за да се справи организма ни с продезвикателството пред него. Но този стрес следва да бъде инцидентент, а не постоянен. При стрес настъпват редица промени в хормонален аспект, водещи до промени в сърдечносъдовата система, дисбаланси в метаболитните процеси, регулацията на кръвната захар и кръвноото налягане. Появяват се и възпалителни процеси, които се отразяват на защитните сили на организма. 


Начин да „въведем ред“ в обърканите процеси заради стреса в тялото е да изразходваме натрупания кортизол и адреналин, което и ще предотврати последващите ефекти на техните повишени нива. Това се отразява благоприятно не само на физическото тяло, но и в емоционален аспект. Чрез физическата активност предотвратяваме и лошия ефект на окдидативния стрес заради всичко изброено върху нервните клетки и мозъчната тъкан.