Хроничен супер стрес, целогодишен смог, електромагнително и лъчево претоварване, прекалено по обем и неприродосъобразно хранене, коктейл от неизброими отрови в храната, водата и въздуха, банални и нови инфекции, обездвижване... Това са само част от сериозните здравни проблеми, които преследват нас, хората на 21 век. Но между тяхното разрушително въздействие и конкретните му резултати в организма има един общ механизъм – въздействието на повече агресивни химични частици, т.нар. „свободни радикали”, върху отслабналите клетъчни и тъканни структури. За повишаване на нашата устойчивост спрямо тях, Природата се е погрижила да ни осигури разнообразен набор от антиоксиданти. Макар че някои от тях се срещат в натуралните храни, все по-трудното набавяне на последните, както и повишаващата се необходимост от такава клетъчна протекция изобщо, налага да се търсят допълнителни и по-мощни средства за нейното осигуряване.
 


Многобройни научни изследвания са откроили няколко лечебни растения с водеща роля по отношение на антиоксидантната си активност. Между тях все по-видно място заема зеленият (неферментирал) ройбос. У нас досега беше известен само ферментиралият му еквивалент, който се пиеше по вкусови съображения и донякъде – заради минералното си съдържание. Специално антиоксидантната му активност обаче не е съществена; ала тя е над 100 пъти по-висока при натуралната му зелена разновидност. У нас последната вече се предлага, от фирмата LIFE&HERB - и то под няколко разновидности. С най-висока активност се отличава концентрираният екстракт под формата на капсули. Има и няколко вида филтърни чайове, включително такива, които са предназначени за деца.
 


Допълнителен важен бонус в случая е нервоуспокоителното и противоспастично действие на ройбоса - за разлика от възбуждащото на китайския чай и на други антиоксидантни билки и подправки. Ясно е, че претоварените ни от проблемното всекидневие нерви имат нужда преди всичко от един лек релакс. Той не нарушава работоспособността (за разлика пък от седативните лекарства), а напротив – подобрява самообладанието и способността да се вземат навреме правилните решения. И не на последно място – от антиоксидантен „чадър” се нуждаят имунните ни клетки, които от самото ни детство са претоварени да се сражават с какви ли не микроорганизми и нетипични образувания, с последствията от прекалено многото ваксини и антибиотици...
 Макар сама по себе си тази натурална форма на ройбоса да е достатъчен принос към естествените средства за здраве у нас, фирмата предлага и още редица други продукти, които са не само с антиоксидантно, но и с други полезни действия. Тук бих споменал само за още два от тях. Сутерландия е впечатляваща находка на съвременните лекари-изследователи и фитохимици за вдигане на имунитета и поддържане на общото състояние, включително при туморни заболявания, като допълнение към комплексната терапия. Сцелециум е активен срещу леки и средни по тежест депресивни състояния, като стабилизира нервнохормоналното равновесие, без да притежава странични явления или пристрастяващи последствия като множеството психиатрични медикаменти.
 


И накрая, едно много важно при съвременната масова химическа интервенция, даже и в сферата на добавките, обстоятелство: продуктите, които се внасят от Южна Африка, специално са отглеждани и приготвяни биологично и пристигат при нас в старите добри опаковки от стъкло и чиста хартия! Те заслужават да заемат своето подобавящо място в листата на най-често използваните природни продукти у нас.

 

Д-р Димитър Пашкулев, www.dpashkulev.info

 

LIFE&HERB
тел. 0888 884760