Изследователи от американската агенция, контролираща качеството на продуктите и медикаментите (FDA), цитирани от Ройтерс, съобщиха, че приемът на антидпресанти от хора до 25-годишна възраст, повишава риска от самоубиство.

 


Преди няколко години бе съобщено, че лечението с антидепресанти повишава суицидните наклонности при хора на възраст до 18 години. Това твърдение  предизвика силно смущение в медицинските среди и провокира провеждането на нови изследвания.
 


 

На базата на множество проучвания бе констатирано, че рискът от самоубийство е особено висок във възрастовия диапазон между 18 и 24 години.
 

 

Според FDA препаратите трябва да имат по-точни указания с посочване на страничните ефекти. Някои от специалистите, обаче са на мнение, че това може да има и негативни последици. Много от пациентите над 25 години самоволно прекъсват медикаментозното лечение при първите симптоми на депресия. Отказването от лекарствена терапия без лекарски надзор, е опасно за психическото здраве на пациентите и нерядко провокира опити за самоубийство.