Анорексия нервоза е едно от най-фаталните психически нарушения според проучване. В състава на изследователския екип влизат учени от десет различни германски центрове за изучаване и борба на хранителните нарушения. Досега не е имало толкова мащабно клинично проучване, което да оценява ефикасността на различните терапевтични методи при различните хора в борбата с анорексията
 
Проучването установява, че жените, при които анорексията не е в тежка форма, терапията в извънболнична обстановка е изключително успешна и те продължават да подобряват своето състояние, дори след края на терапията. 
 
Заболяването се характеризира със силно отслабване и страх от натрупване на килограми, ниско самочувствие, честа поява на депресия, а също така и липса на менструация при жените. 
 
Един процент от населението в глобален мащаб страда от анорексия. Заболяването изкривява представата за начина, по който тялото изглежда, и по-конкретно за натрупаните килограми. То може също да бъде свързано с преяждане, чувство на безпокойство и други нарушения. 
 
При дълги периоди на глад, хората с анорексия могат да развият и по-сериозни симптоми, сред които изтъняване на костите, косата, суха кожа, лека анемия, увреждане на мозъка, ниски нива на кръвното налягане, летаргия, мултиорганна недостатъчност. 
 
В проучването участие взимат 242 жени, които експертите наблюдават за период от 22 месеца. Десет месеца от тях са отделени за терапия, а останалите 12 са наблюдение. Участничките са разделени в три групи, като на всяка група е назначен различен психотерапевтичен метод на лечение, а целта е да се установи кой от тях е най-ефективен. Сесиите са едноседмични за период от 10 месеца. 
NEWS_MORE_BOX
 
Първият метод е психодинамична терапия, която помага да се „проникне“ в подсъзнанието, за да се открие причината за емоционалния проблем или нарушение. Когнитивноповеденческа е другият тип терапия, използвана в проучването, която включва социални умения и разрешаване на проблеми. Последният вид е стандартната психотерапия – най-често използваният метод за лечение на анорексия
 
Учените установяват, че двата нови метода бележат по-голям успех при лечение на това заболяване, в сравнение със стандартната терапия. Участниците и от трите групи имат подобряване на състоянието си след края на проучването. Най-успешен според изследователите обаче се оказва методът на психодинамична терапия.
 
Проучването е публикувано в сп. The Lancet.