Учени откриха средство за потенциалното лечение на анхедонията, главният симптом при депресия.

Анхедонията е едни от най-важните и тежки симптоми на депресия. Характеризира се със загуба на способността за радост, удоволствие и щастие.

Изследователи от Станфордския университет установиха, че при хроничен стрес и депресия се увеличават нивата на хормона меланокортин, който блокира рецепторите в мозъка, отговорни за усещането на удоволствие.

Намаляването на сигнала на меланокортина към тези рецептори може да предотврати изявата и силата на анхедонията и респективно пристъпите и честотата на депресия.

Необходими са допълнителни клинични изследвания, които да се приложат директно върху хора с тежка депресия, за да се установи точното действие на хормона, обяснява изследователският екип.

Новото откритие може да намери широко приложение в производството на нови антидепресанти за лечението на психични разстройства и депресия, смятат изследователите.

Данните от изследването са публикувани в сп. Nature.

NEWS_MORE_BOX

 

Депресията се характеризира с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и получаване на удоволствие от ежедневните дейности.

Такива периоди на депресия могат да настъпят веднъж, два или повече пъти в живота. Ако не се лекуват. Епизодите обикновено продължават между 6 месеца и година.

Жените боледуват два пъти по-често от мъжете и състоянието се наблюдава във всички възрастови групи.