Редица проучвания са доказали, че прекомерното количество алкохол може да замъгли преценката за правилно и грешно и да отключи отрицателни черти от характера на човек.
 
Екип изследователи от Ohio State University решават да проследят причината за агресивното поведение при употреба на алкохол.
 
В проучването им участие взимат 495 доброволци на средна възраст 23 години. Изследователите задават поредица от въпроси за определяне на психическото състояние и характера на доброволците.
 
За целта на проучването доброволците са разделени на две групи. На първата е раздаден чист алкохол за консумация, а на втората алкохолът е разреден с портокалов сок.
 
Резултатите показват, че доброволците, консумирали чист алкохол, са много по-склонни към агресивни и гневни постъпки отколкото останалите.
 
Една от причините е загубата на реална преценка и последствия в бъдеще. Хората действат импулсивно, когато са пийнали, без значение дали принципно са спокойни и уравновесени натури, твърдят експерти.
 
Социалното обкръжение също оказва голямо влияние. Когато заобикалящите са трезвомислещи, рядко се реагира агресивно и гневно, дори и при употреба на алкохол в дадена ситуация, добавят те.