Липсата на серотонин може да подсили усещането за гняв, сочи ново проучване, публикувано в списание Biological Psychiatry.Колебания в нивата на хормона могат да засегнат област в мозъка, отговорна за регулирането на гнева, се посочва в проучването.Изследователи от кеймбриджкия университет във Великобритания установяват, че ниските нива на серотонина причиняват по-труден самоконтрол на гнева.
По време на проучването група доброволци се подлагат на специална диета, бедна на триптофан и съдържаща аминокиселини, които блокират производството на серотонин.След няколко седмици, изследователите сканират мозъците на доброволците с помощта на ядрено магнитен резонанс.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

От резултатите става ясно, че по-ниският синтез на серотонин в мозъка влияе на комуникацията между определени региони на мозъка, а именно между емоционалната лимбична система на мозъка (амигдала) и фронталния лоб.При ниски нива на хормона комуникацията между тези региони е изключително слаба.


Проучването е проведено с цел да се разбере действието на серотонина върху мозъка и поведението на отделния човек, както и да се установи, защо някои хора са по-агресивни от други.Учените се надяват, че новото проучване може да е в помощ при търсенето на нови методи за лечение на различни психични разстройства, чиито чести симптоми са агресия, насилие и пр.


Серотонинът е невротрансмитер, вид химическо вещество, което спомага предаването на импулсите в мозъка от един отдел на друг. Той влияе и на функционирането на кардиоваскуларната система, мускулите и на някои органи на ендокринната система.