Първа част на материала

 

Спортуването повишава ли нивото на серотонин в организма?
Физическата активност може да подобри настроението категорично. Проучвания показват, че тренирането може да стане част от терапевтичната програма при депресия също, както и лечението с антидепресанти и психотерапията


Преди се смяташе, че са необходими няколко седмици, за да се установи ефектът от тренирането върху настроението, обаче изследване на Тексаския университет доказва, че са достатъчни само 40 минути, за да се подобри  настроението.


Все още не е е изучен механизмът, по който физическата активност рефлектира върху нивата на серотонин.Имат ли мъжете и жените еднакви нива на серотонин и влияе ли им той по един и същ начин?

Разликата между нивото серотонин при мъжете и жените е незначителна, в полза на силния пол. Разликата обаче на начина, по който жените и мъжете реагират на спада на серотонин е съществен. Именно тук се крие и обяснението, защо жените са по-склонни на депресия.


При изследване, при което участниците са лишени от храна, съдържаща триптофан – това намалява нивото на серотонин в мозъка - учени установяват, че мъжете стават импулсивни, но не задължително подтиснати. При жените се отбелязва значителен спад в настроението, те стават по-предпазливи, по-емоционални  и склонни на депресия. Според учените, въпреки че серотонитът се образува по един и същ начин и при двата пола, изразходването му вероятно е различно.


Въпреки че изследванията в тази насока са в самото начало, медиците откриват разлики, поради които жените по-често изпадат в състояния на тревожност и емоционални разстройства, а мъжете са по-склонни на алкохолизъм, хиперактивни състояния и неконтролирано импулсивно поведение.


Разполага се с данни, че полови хормони си взаимодействат със серотонина, което и е причина за проява на изброените състояния и влошаване на настроението преди менструацията, менопаузата и по принцип при жените. Всички тези състояния са обвързани с понижаване на нивата на полови хормони. При мъжете нивата на полови хормони са стабилни до 45-годишна възраст, когато започва и климакса при тях.Има ли връзка между серотонина и деменцията и болестта на Алцхаймер?
По същия начин както с напредване на възрастта губим костна маса, учените предполагат, е обвързана и активността на невротрансмитерите – намалява с остаряването. В международно проучване от 2006 г. медици от различни изследователски центрове по света отбелязват, че при пациенти болни от Алцхаймер има дефицит на серотонин. Според хипотезата им това се дължи на намаляването на рецепторите – клетки, които участват в трансмисията на серотонин – което на свой ред има отношение за проявата на проблеми с паметта. Не се разполага с доказателства, които да показват, че повишаването на нивата на серотонин могат да предпазят от Алцхаймер или отложат прогресирането на деменцията. Но изследванията тепърва се разработват в тази насока...Какво е „серотин синдром“ и опасен ли е?
Действието на антидепресантите, влиящи на серотонина (SSRI), е по-леко, но един от редките странични ефекти при приема им, е серотонин синдромът. Това е състояние вследствие на твърде високото покачване на това вещество в мозъка. Получава се, когато се приемат две или повече таблетки на един път, както и когато се съчетаят различни медикаменти с частично припокриващ се състав и действие. Например, при взимане на таблетка при мигрена (триптан) и SSRI таблетка срещу депресия, резултатът е повишен над допустимото серотонин. Същото се получава и при взимането на хранителни добавки, които съдържат серотонин или влияят на нивото му, като Жълт кантарион.


Проблемът се проявява по-често в началото на предписаното лечение срещу депресия или при увеличаване на дозата лекарства. Случва се и при комбинирането на медикаменти срещу депресия от старото поколение, известни като MAOIs.


Хапчетата, които повишават настроението, като екстази и LSD, също водят до серотонин синдром.


Симпомите на синдрома се проявяват за минути или часове и включват безпокойство, халюцинации, учестено сърцебиене, повишаване на телесната температура, изпотяване, загуба на координацията, мускулни спазми, гадене, повръщане, диария и резки промени в кръвното налягане.


Състоянието може да е опасно и да наложи спешна медицинска помощ. Спира се приемът на съответния медикамент. Пациентът се поставя на венозни системи, предписват се спазмолитици и медикаменти, които да блокират образуването на серотонин в организма.