При повече от две трети от случаите на Алцхаймер се среща поне един от 9 фактора, става ясно от американско проучване. Това са:

 1. затлъстяване, особено висок ИТМ – индекс телесна маса в средните години на живота;
 2. високо кръвно налягане;
 3. депресия;
 4. каротидна стеноза – стеснение на сънната артерия, заради мастно уплътняване, стеснение на лумена ѝ, поради което се възпрепятства потока на богата на кислород кръв към мозъка;
 5. диабет тип 2;
 6. ниско телесно тегло;
 7. високо ниво на аминокиселини, подобни на хомоцистеин;
 8. тютюнопушене и
 9. ниска образованост.


Полагането на усилия да се предотврати всеки един фактор според американските експерти намалява значително дългосрочния риск от развитие на дементивната болест, както и от други заболявания на мозъка, влошаването на паметта, когнитивния упадък, приемащи се погрешно за нормално явление при остаряването.

Изследването е представено в онлайн изданието на Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. То се крепи на прегледа на 323 проучвания, проведени между 1968 и 2014 г., в които общо са включени досиетата на 5000 пациенти. Разгледа ни са 93 състояния, които носят потенциален риск за болест на Алцхаймер, като изследователският екип от Калифорнийския университет в Сан Франциско извежда най-повтарящите се фактори за развитието му и профилактичните мерки срещу това.

NEWS_MORE_BOXНа този етап с най-силен потенциал се определят:


 • консумацията на кафе,
 • достатъчен прием на витамин С и витамин Е,
 • прием на лекарствени средства като нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства,
 • статини,
 • медикаменти за контрол на кръвното налягане,
 • хранителни добавки с естроген.


При тези хора, които страдат от сериозни заболявания като артрит, сърдечни заболявания, метаболитен синдром, рак, полагат усилия за по-добро качество на живот и терапия, рискът от Алцхаймер е снижен.

Не е изненадваща връзката между изброените фактори и болестта на Алцхаймер. Ако усилията се насочат към това да се води по-здравословен начин на живот, да се контролират нивата на холестерол в кръвта и кръвното налягане, да се поддържат правилни навици на хранене и консумация на пълноценна здравословна храна и се излезе навън, вместо да се разчита на лекарства, ще се редуцира и опасността от болестта и влошаване на паметта.