Чувство на отпадналост, липса на тонус и концентрация по време на работа? Тогава, вероятно е време за почивка...

 
Колкото и затрупани да сте със служебни задължения, не е невъзможно да отделите 10 минути за „презареждане“. Според експерти, и кратката почивка може да стимулира енергията и настроението.
 
Как можем да постигнем това? 
 
  • Малко слънчеви лъчи. Ако цял ден в офиса сте изложени на изкуствена светлина, използвайте 10-те минутки за почивка навън, на естествена слънчева светлина. Освежаващо е! Освен това, излагането на слънце има конкретни ползи за здравето – спомага производството на витамин D, увеличава нивата на серотонин, което допринася за подобряване на настроението и по-добрия сън през нощта. 

 

  • Качете стълбите. Изкачването (включително и слизането) на стълбите в продължение на 10 минути е полезно за сърцето, тонизира и повишава енергията.

 


  • Кафе пауза. Не е тайна, че умерената консумация на кафе е добър начин както за ободряване, така и за поддържане на добро здравословно състояние. Кофеинът в кафето засилва чувството на благосъстояние и енергичност.

 

  • Решаване на кръстословица. Когато се чувствате блокирали, фокусирайте се върху различен вид умствена задача за няколко минути. Това може да помогне за повишаване на енергията. Освен това, решаването на кръстословици и пъзели поддържа мозъка по-млад и силен, установяват учени. Подобни упражнения помагат и за забавяне на състояния, свързани с влошаване на паметта и постепенно намаляване на когнитивните способности, като деменция.

 

  • Смейте се. Дали смехът носи ползи за здравето? Може би, въпреки че доказателствата все още не са напълно изяснени. Така или иначе, няма съмнение, че смехът стимулира доброто настроение. Затова, по време на 10-минутната си почивка, съзнателно търсете нещо, което знаете, че ще ви разсмее – например, гледайте клипове в уебсайтове за свободно споделяне на видео или почетете вицове или любим блог. Ако имате такава възможност, свържете се и с приятел. Проучвания показват, че хората се смеят повече, когато го правят в компания с други.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Студена вода. Можете да получите бърз тласък на енергия, ако напръскате лицето си със студена вода.

 

  • Пробвайте ароматерапия. Според някои проучвания ароматът на някои етерични масла, като мента, липа, грейпфрут и др., може да повиши енергията. Ако симпатизирате на идеята, отделете 10 минути, затворете очи, вдишайте и се насладете на подобен свеж аромат. 

 

  • Какво ще кажете за малко шоколад? Установено е, че шоколадът съдържа съставки, които въздействат на мозъчната дейност така, че създават чувство на удоволствие. Не случайно шоколадът се приема и за стимулиращо средство за начинаещи спортисти. Смята се, че събужда същите еуфорични усещания, които се пораждат при бързо бягане. Съставки в шоколада, като кофеина, въздействат на централната нервна система, което ни енергизира и ободрява. Шоколадът има и редица други ползи за здравето - от подобряване на паметта до намаляване на рисковете от сърдечносъдови заболявания. Заслужава си да отделите минутка за парче шоколад, нали?!