При натоварен режим на работа и силно напрежение е нормално да изпитваме стрес. По-често сме стресирани, отколкото обратното. И това се смята за нормално до границата, когато сутрин не можем да станем от леглото и оставаме в него...


Стресът може да ни „извади от релси“ и неговите признаци не засягат единствено и само емоционалното ни равновесие. Дистресът може да се познае и по някои признаци, които се излъчват от тялото. За собственото ни благополучие и здраве от полза е да обърнем внимание на тези сигнали, дори когато не си даваме сметка за тежестта на стреса.


Влошеното здравословно физическо състояние може да бъде проява на негативните емоции, които изпитваме, и стреса, на които сме подвластни, смята д-р Нанси Молитър, професор по психиатрия от Факултета по медицина на Северозападния университет "Файнбърг". Негативните емоции и напрежението са причина за здравословните проблеми на над 150 хиляди души от 142 държави, според ново проучване.Емоционалният стрес води до отделяне на вещества и хормони като кортизола, които потискат имунитета, влияят негативно на храносмилателната, нервната и опорно-двигателната ни система. Влошеното физическо самочувствие вследствие на тези промени на свой ред допринася за допълнителен упадък на емоциите, от което се изпада в един порочен кръг.

NEWS_MORE_BOX

 

Начин да се преодолее стресът е като се отдели достатъчно време за сън, минимум по 7 часа, а при изтощение може и по 9 на денонощие. Здравословното балансирано хранене е от ключово значение, за да може организмът да устои на негативния дисбаланс на вещества в него.

 

Спортуването пък е от полза, тъй като при него се отделят ендорфини, постъпва повече кислород и тъканите на тялото успяват да се захранят с полезни хранителни вещества, доставяни с храна – всичко това действа като "антидот" на кортизола и останалите стресови вещества. Естествено при такива обстоятелства се налага упражняването на известен самоконтрол и се препоръчва колкото е възможно повече срещи с приятели.


Кои са обаче онези сигнали отстрана на организма, на които трябва да обърнем внимание, въпреки че не си даваме сметка за смазващата сила на стреса, и които ни показват, че се налага да проведем "акция" за предпазване от депресията и влошаване на физическото здраве...
 

1. Болка в корема

Нервната система е една мрежа, чийто главен център е в главата ни, после преминава през гръбнака и стига до всяка част от организма ни. Голяма част от тази мрежа се намира в червата ни, затова е и съвсем естествено при стрес да проявяваме и някакви коремни оплаквания – като диария, запек, редуването им, гадене, повръщане...

 

Съвет: За овладяването на тези симптоми лекарят може да изпише подходящи популярни лекарства, да препоръча промяна на хранителния режим, основно за подкрепа на полезните чревни бактерии. Истината е обаче, че лек за всички тях е движението. Опитайте се да поспортувате и отделите време в графика си за редовна спортна дейност и със сигурност ще установите как болките в корема ще изчезнат, както и другите оплаквания.
 

2. Болка в гърба, кръста, врата, раменете...

Хормоните, които се отделят при стрес, водят след себе си промени в организма, които причиняват повишаване на кръвното налягане и учестяване на сърдечния ритъм. Естествено, това едва ли ще се случи при краткотрайно излагане на стрес, но когато той се превръща в хронично явление, тези промените в тялото рефлектират върху него е се формира болка. Мускулната болка е неизбежна, при положение, че целият ден се прекарва на бюрото в мислене за сроковете.


Съвет: Работещата терапия на този етап, както и превенцията на болките в гърба и кръста, са движението! Непременно ставайте на всеки час, разтягайте се, хващайте лактите на ръцете си над главата, докосвайте с ръце пръстите на краката си, движете главата и раменете си във всички посоки. Веднъж през работния ден излизайте от офиса и се разхождайте за петнадесетина минути. Няма да приключите задачите си по-бързо, ако блокирате, както се случва при продължително застояване над задачите.


Останалите признаци очаквайте скоро