Психичните разстройства са широк спектър състояния, които засягат психичното здраве. Те рефлектират на настроението, мисленето и поведението и включват тревожност, депресия, зависимост, хранителни разстройства и др. Немалка част от тях могат да се отразят негативно на нормалното функциониране на човека, работоспособността, обучението или качеството на живот. 


Симптомите на психичните разстроства могат да се управляват успешно чрез подходяща адекватна терапия, включваща медикаменти и/или психотерапия. Психичните разстройства могат да възникнат във всяка една възраст, понякога независимо през какво е минала дадена личност, колко млад е индивидът или до каква степен са благоприятни условията в средата му.


Специалистите обръщат внимание на 5 признака, които е добре да се имат предвид с цел подкрета на психичното здраве:


  1. Изпитване на тревожност, постоянни притеснения, прекалена параноя;
  2. Дълго продължаваща тъга или раздразнителност;
  3. Резки промени в настроението;
  4. Самоизолиране;
  5. Драматични промени в храненето и съня.

 

Кога да подозираме проблем с психичното здраве у някого? Трудно е човек да прецени, тъй като признаците и симптомите на психичните разстройства варират много индивидуално, зависят от вида и тежестта на състоянието. Понякога тези състояния са съзнателно или несъзнателно „маскирани“ от засегнатия. Но винаги следва да сме нащрек, ако намираме свой близък прекалено тъжен и чувстващ се нещастен в продължение на повече от 2 седмици. Невъзможността да се постигне концентрация също може да е признак на натоварена психика и дълбоки вътрешни преживявания. Прекомерните страхове, както и чувството за изпитване на излишно чувство на вина също са показател за липса на сигурност и стабилност.


Раздразнителността само по себе си не би трябвало да се разглежда като личностна черта на характера или даден период. При психично разстройство подобна раздразнителност лесно се преминава към прекомерна реактивност и агресивност до насилие


Неспособността за спряване с ежедневния стрес и злоупотребата с алкохол, храна, тютюнопушене и други средства също показват изпуснат баланс и необходимост от мерки за съхранение на доброто психично здраве.


Други отличителни белези на разстроената личност са нехарактерна неорганизирана реч, объркана мисъл и неспособност да се води адекватна комуникация и поддържане на взаимоотношения, потиснато либидо. 


Продуктивността пада, независимо дали става въпрос за работа, учене или дори игра. 


Необяснимото чувство на умора и летаргия, проблемите със съня от безсъние до прекомерен сън, също се нареждат в графата наклоняващи везните към влошено емоционално здраве. 


Понякога засенатият проявява странни нереалистични очаквания или се увлича по нездравословни вярвания.


При някои е възможно да се появят халюцинации – това включва усещане на странни миризми, допир, гласове, не само на нереалистични образи.

 
Причините за възникването на психично заболяване невинаги са обясними. В някои семейства се намира наследственост, възможно е да има генетичен фактор и/или фактор на околната среда. Факторите на околната среда и други психологически или физически стресори могат да предизвикат отключване на психично заболяване при предразположените. 


Стресът през бременността, възпалителните заболявания, излагането на токсини, приемът на алкохол и наркотици от бъдещата майка също могат да се отразят негативно на психичното здраве на детето ѝ. 


Психични разстройства възникват и при нарушени функции на централната нервна система


За повишен риск от възникване на психично разстройство може да се говори при наличие на фамилна анамнеза за психични заболявания, предишна история на психично заболяване, интензивен психологически и физически стрес, травмиращи събития като загуба на близък, загуба на работа, раздяла, сексуално или друго насилие, тормоз, малтретиране или пренебрегване и др. 


Заболявания, които са свързани с хронично изпитване на болка или засягащи трайно качеството на живот,  също могат да доведат до психично страдание. Към преживелите мозъчна травма също трябва да се подхожда с внимание.

 

Източник:

MedicineNet